Semnal de alarma. Localnicii care consuma cea mai scumpa apa din Romania

Semnal de alarma. Localnicii care consuma cea mai scumpa apa din Romania

In anul de gratie 2021, unul din trei romani nu are apa curenta in propria gospodarie, iar situatia este mai ingrijoratoare la sate unde doar putin peste 35% din localnici au acces la apa curenta. In materie de servicii de apa si canalizare Romania sta foarte prost. Este singura tara din UE unde peste un sfert din populatie are toaleta in curte, iar pentru multi romani singura sursa de apa este putul din gradina, fantana de la strada sau micile izvoare de unde cara apa cu galeata. Un peisaj dezolant, nu? Nici cei din localitatile cu sistem de apa si canalizare nu sunt tocmai norocosi.  Pretul apei furnizate de operatorii regionali depaseste de multe ori puterea de cumparare a romanului. Intr-unul dintre cele mai sarace judete din Romania, Vaslui, localnicii platesc cea mai scumpa apa din tara noastra. Paradoxal, intr-un judet aflat la polul opus, unde localnicii au venituri considerabile, gasim cea mai ieftina apa. La Sibiu se inregistreaza cel mai mic pret.

Analiza APC: apa, un serviciu de lux

Datele halucinante prezentate mai sus provin dintr-o analiza realizata de Asociatia Pro Consumatori, cu o activitate de peste 31 de ani in domeniul apararii drepturilor si intereselor economice ale consumatorilor. Potrivit studiului, cea mai scumpa apa din Romania, 5,69 lei/mc, furnizata in sistem centralizat de catre un operator regional o platesc consumatorii din Vaslui. Aceste judet este in top 3 cele mai sarace din Romania. Aici se inregistreaza printre cei mai multi asistati social din tara noastra si tot in acest judet sunt salariatii cei mai prost platiti din Romania. In aceste conditii, putem spune ca apa curenta devine este un lux pentru localnicii din orasul Vaslui unde a fost regasit cel mai mare pret/mc.

Analiza arata ca, in cealalta extrema, orasele bine cotate inregistreaza preturi mult mai mici. Cea mai ieftina apa din tara, 3,70 lei/mc, furnizata in sistem centralizat de catre un operator regional o platesc consumatorii din Sibiu. Bucurestenii platesc la Apa Nova 3,93 lei pentru un metru cub de apa potabila, iar ploiestenii platesc la Apa Nova 3,17 lei/mc.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC:

Pretul apei furnizate de operatorii regionali este unul piperat raportat la puterea de cumparare medie a consumatorului roman, cei mai afectati fiind consumatorii din mediul rural unde nivelul de trai este cel mai scazut comparativ cu cel inregistrat in regiunile rurale din celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Asocierile realizate in vederea constituirii acelor operatori regionali intre consiliile judetene si o parte a primariilor din zonele rurale din judetele respective (...)nu au condus la realizarea unor beneficii pentru consumatorii arondati operatorilor respectivi, din cauza managementului deficitar realizat de persoane numite in functii de conducere/coordonare a activitatilor aferente managementului apei pe baza unor criterii politice, nicidecum profesionale”.

Mai e mult pana departe...

Desi introducerea sistemelor de apa si canalizare in localitati este un punct aflat permanent pe agenda electorala, o momeala folosita in brosurile candidatilor, in realitate, situatia este mult mai dramatica decat in discursurile oficiale. Analiza APC mai arata ca numai 7 din 10 gospodarii din Romania  beneficiaza de serviciul centralizat de alimentare cu apa si numai una din doua gospodarii beneficieaza de serviciul centralizat de canalizare. Romania va reusi abia in urmatorii 30 de ani sa atinga standardele europene in materie de alimentare cu apa si canalizare.

Cum functioneaza "mecanismul"?

De ce este apa scumpa, daca noi suntem saraci? Culmea, pretul il stabilesc tocmai cei care pastoresc localitatile si judetele tarii. Mecanismul este simplu: "serviciul de alimentare cu apa a populatiei este asigurat pentru aproximativ jumatate din populatia tarii de catre cei 43 de operatori regionali care s-au infiintat ca si companii de apa pe actiuni in urma asocierii dintre Consiliile judetene si unele primarii, fara a fi consultati cetatenii. In aceste companii, consiliile judetene detin capitalul majoritar, deci au ultimul cuvant de spus in ceea ce priveste stabilirea tarifelor la apa si apa uzata", se arata in analiza Asociatiei Pro Consumatori.