Sistemul creier-computer care face posibila citirea mintii umane

Sistemul creier-computer care face posibila citirea mintii umane

Daca pana acum citirea gandurilor era considerata imposibila, tehnologia extrem de avansata din ziua de azi ne demonstreaza ca nimic nu este imposibil.

Cercetatorii din corporatia rusa Neurobotics, impreuna cu Institutul de Fizica si Tehnologie din Moscova au gasit o modalitate de a vizualiza activitatea creierului unei persoane sub forma unor imagini reale care imita ceea ce persoana respectiva observa in timp real. Aceasta descoperire ar putea permite dezvoltarea unor dispozitive care sa ajute persoanele cu tulburari cognitive sau la reabilitarea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral. Astfel de dispozitive ar putea fi controlate prin semnalele venite de la creier.

Studiul complet si rezultatele acestuia au fost publicate pe bioRxiv.org, site-ul unei organizatii non-profit pentru cercetare in domeniul stiintei.

 

Cum functioneaza sistemul de citirea mintii

 

 

Foto: https://techxplore.com/ 

Sistemul de ”citire a mintii” creat de cercetatorii rusi se bazeaza pe studierea activitatii cerebrale a oamenilor si intelegerea modului in care creierul codifica informatia. Sistemul creier-computer se bazeaza pe retele neuronale artificiale si electroencefalografie (EEG), o tehnica de explorare a sistemului nervos, care analizeaza activitatea electrica de la nivelul scoartei cerebrale si o inregistreaza grafic sub forma de unde. Prin intermediul unor electrozi asezati pe scalpul unei persoane, sistemul reconstruieste imaginile vazute de aceasta si le afiseaza pe un ecran in timp real.

Pentru experiment au fost recrutati 17 voluntari sanatosi, femei si barbati, intre 18 si 33 de ani. In cadrul experimentului, voluntarii au urmarit videoclipuri cu imagini care contin diverse obiecte precum: forme geometrice abstracte sau fractale (iluzii vizuale), cascade naturale de apa, fete umane cu diverse emotii, dispozitive mecanice si sporturi extreme.

Imaginile video au fost sincronizate cu semnalele EEG, obiectivul cercetatorilor fiind de a decoda felul in care creierul extrage informatia primita de la stimulii vizuali si o transforma in imagini. Pentru acest lucru, acestia au creat doua retele neuronale artificiale, dintre care una era utilizata pentru decodarea diferitelor categorii de imagini, iar a doua pentru a transforma semnalul EEG in imagini care pot fi decodate.

Rezultatul testului a constat in recunoasterea a 90% din imaginile proiectate de sistemul construit. Iata mai jos cateva exemple cu imagini originale din stimuli video si imagini reconstruite obtinute dupa procesarea semnalului EEG (imaginea originala a fetei a fost inlocuit cu un esantion de imagine datorita politicilor de confidentialitate).

Deoarece acest sistem nu a necesitat implicarea altor sarcini cognitive precum memoria sau atentia persoanei careia i ”s-a citit mintea”, aceasta putand ramane complet pasiva pe toata durata experimentului. Acest lucru permite sistemului sa fie implementat in cazul persoanelor cu tulburari cognitive.

Cu toate ca acest experiment a fost unul de succes, sunt necesare mai multe cercetari pentru a explora eficienta sistemului in aplicatiile din lumea reala. Cercetatorii rusi au declarat ca pe viitor se vor concentra pe imbunatatirea mai multor aspecte, printre care: explorarea mai multor categorii de stimuli vizuali; imbunatatirea calitatii imaginilor reconstruite; elaborarea unui criteriu de evaluare a calitatii imaginilor reconstruite si crearea de experimente comparative pentru evaluarea selectiei stimulilor si prezentarea feedback-ului vizual.

Stiinta si tehnologia pot fi cateodata infricosatoare, nu-i asa?

Te-ar putea interesa si: Aplicatia care poate detecta semnele timpurii ale unor boli oculare