Spania vrea venit minim universal, dar lumea spune ca nu e o idee buna

Spania vrea venit minim universal, dar lumea spune ca nu e o idee buna

Venitul minim universal (sau UBI, Universal Basic Income) este o idee care se vehiculeaza demult si atinge, cel putin in treacat, chiar si pe teoreticienii conspiratiei, care vad in actuala criza un motiv suficient de bun pentru ca acesta sa fie introdus. Sigur, acesti teoreticieni nu ne spun exact de ce nu va functiona, dar in nota obisnuita a ideilor pe care le propaga, ne putem imagina ca vad oamenii ca fiind niste cobai crescuti si ingrasati in baza acestui venit minim garantat universal pentru ca cine stie ce cabala sa ii sacrifice la momentul potrivit.

Si totusi, ce este venitul minim universal?

Venitul universal de baza este un program de bunastare in care toți cetatenii primesc o suma neconditionată de bani de la guvern. Acesta a aparut initial in contextul faptului ca tot mai multi angajati se temeau ca isi vor pierde locurile de munca in urma celei de-a patra revolutii industriale, mai precis cea a inlocuirii marii majoritati a angajatilor cu roboti si diverse alte solutii digitale. Diferenta fata de ajutorul de somaj este aceea ca nu exista niciun fel de restrictii sau conditii de indeplinit. Odata ce ai aplicat pentru el nu trebuie sa dai cu subsemnatul nicaieri, ci pur si simplu sa stai (sau nu) si sa primesti banii in cont. Astfel, somerii nu vor trebui sa demonstreze ca-si cauta un loc de munca, iar banii vor fi acordati indiferent de alte venituri pe care le are o persoana care nu este angajata full time. 

Venitul minim universal ar putea deveni permanent

In realitate lucrurile nu stau chiar asa, dar intamplarea face ca, tocmai zilele acestea, Spania a anuntat posibilitatea introducerii venitului minim garantat. Cum ar functiona acest lucru? Desi nu se stie inca exact suma care ar reveni cetatenilor in baza acestui proiect, ministrul Economiei Nadia Calvino a anuntat deja ca decizia are ca scop sprijinirea familiilor pe durata pandemiei, cu posibilitatea, insa, ca acest instrument de ajutor sa devina permanent. Reamintim, in acest context, ca Spania este una dintre cele mai afectate tari de pandemia de coronavirus din lume, iar luna trecuta oficialii spanioli au oferit un ajutor de 200 de milioane de euro pentru economia tarii. Doar in luna martie, 900.000 de spanioli isi pierdusera locurile de munca, lucru care ar putea accelera introducerea acestei idei ca ajutor concret pentru societate.

Experimentul finlandez nu a dat rezultate

Ideea venitului minim universal este insa mai veche, ea aparand chiar in lucrarea Utopia a filozofului Thomas More, publicata in 1516, iar mult mai tarziu insusi Mark Zuckerberg a experimentat cu aceasta, intr-o perioada in care se zvonea ca Facebook va lansa propria criptomoneda. Acest lucru nu s-a intamplat, dar primul stat care a realizat un experiment social concret in acest sens a fost Finlanda. Studiul a durat doi ani, incheindu-se in luna februarie 2019 si a oferit, concret, un ajutor de 560 de euro fiecarui somer finalandez. Asa cum s-a stabilit ulterior, insa, participantii au devenit mai sanatosi si mai fericiti, dar ajutorul venit de la stat nu i-a impulsionat sa-si caute in mod activ un loc de munca, ci dimpotriva, tocmai aici fiind de altfel temerea principala a celor care se opun acestei idei. 

Si totusi, ce ar putea merge rau?

Un raport OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) arata ca venitul minim universal ar necesita cresteri de taxe si nu ar fi un instrument eficient pentru reducerea saraciei la nivel mondial, lucru pe care sustinatorii acestei idei promit ca il va face, printre altele. Astfel, daca sistemele sociale si scutirile de taxe pe venit ar fi inlocuite de o singura plata pentru toti oamenii aflati sub nivelul de pensionare, plata per persoana ar fi cu mult sub nivelul necesar pentru a creste standardul de viata peste ceea ce se considera a fi limita de saracie in toate tarile. Concluzia? Desi este o idee seducatoare, venitul minim universal ar cauza mai multe probleme decat ar rezolva, iar acest inconvenient nu ar fi acoperit nici macar de o stare psihologica generala imbunatatita, dupa cum arata experimentul finlandez. Faptul ca un stat precum Spania discuta deschis despre acest lucru, insa, arata ca nu toti vad lucrurile la fel.