Studentia, un lux: taxe, chirie, hrana, carti si transport

Studentia, un lux: taxe, chirie, hrana, carti si transport

Viata de student nu este usoara in Romania, iar daca iti alegi o specializare cum este medicina, cu atat mai putin. Traiul in centrele universitare renumite din tara este scump, iar cerintele sunt pe masura. Daca nu prinzi un loc la buget, taxele de studii iti golesc buzunarul, iar cheltuielile cu hrana, transportul, cartile si cazarea cu greu pot fi suportate de un venit de student.

Chiria s-a scumpit in orasele mari

Am analizat, ca exemplu, costurile carora trebuie sa le faca fata un student la medicina. La capitolul chirie, ne-am indreptat atentia spre centrele mari din tara. Anul acesta, un student la medicina care nu obtine un loc finantat de la bugetul de stat si loc in caminul studentesc, va plati cateva sute de euro lunar pe chirie. Mai exact, daca alege sa studieze la Cluj-Napoca va plati lunar pentru o garsoniera aproximativ 300 de euro. Pretul a crescut cu aproape 50 de euro fata de anul trecut. Pentru un apartament va scoate din buzunar luna de luna in medie 450 de euro. Un student care alege ca destinatie Bucurestiul va cheltui lunar intre 220 si 300 de euro pentru inchirierea unei garsoniere. In cazul apartamentelor, preturile incep de la 400 de euro/luna.

Si in iasi au crescut preturile. Chiria pentru o garsoniera sare de 250 euro/luna, iar daca imobilul este in apropiere de facultate ajunge si la 300 euro/luna. Apartamentele sunt inchiriate studentilor cu preturi incepand de la 350 euro.

Taxele de studii golesc buzunarele studentilor

Pe langa chirie, achitarea taxelor de studii reprezinta un alt mare impas financiar pentru un student la medicina. Asta pentru ca, sumele sunt mari, chiar si achitate in transe. De exemplu, pentru anul universitar 2022-2023, un student in anul I plateste la  UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca suma de 10.000 de lei. Taxa scade incepand cu anul III la 8100 de lei. Cei care nu pot achita suma integral au la dispozitie doua transe: 17 octombrie 2022 si 17 februarie 2023.

La UMF Carol Davila Bucuresti, taxa era de 15.000 lei/an. In schimb, la UMF Iasi, taxa pentru anul universitar 2022-2023, pentru anul I  si II  este de 8.500 lei/an. Incepand cu anul III, taxa scade la 7500 de lei/an.

Alte cheltuieli din studentie

Ca sa faca fata cheltuielilor, un student are nevoie de sprijin financiar sau venit stabil. Un tanar student trebuie sa aiba pregatit bugetul nu doar pentru chirie si taxe, cat si pentru trai si cheltuieli auxiliare: utilitati, hrana, carti, telefon si internet, transport, deplasari conferinte si seminarii. Daca mai are de alimentat un viciu sau isi doreste sa se bucure de viata de student si timpul liber, bugetul se majoreaza.