Studii vs. Experienţă: Ce apreciază mai mult angajatorii?

Studii vs. Experienţă: Ce apreciază mai mult angajatorii?

Controversa prezentată nu este nici pe departe un subiect nou. Polemica “cunoştinţe versus experiență” este în continuă desfășurare de ceva ani, atingând noi cote în contextul ultimelor schimbări majore pe piața muncii datorate pandemiei Covid-19.

Prin urmare, tot mai mulţi oameni, în special tineri, se întreabă dacă terminarea unei facultăţi reprezintă încă o investiție utilă, ţinând cont de parcursul profesional al majorităţii persoanelor, care fie au sărit peste capitolul studii superioare sau activează în cu totul alt domeniu.

Mai mult, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford, până în 2034, aproximativ 47% din locurile de muncă actuale vor dispărea. În mare parte, acest fenomen se va datora digitalizării din ce în ce mai prezente. Astfel, tema analizată generează întrebări pertinente.

Studii, job sau ambele variante?

Conform opiniei majoritare, obţinerea unei diplome vine la pachet cu venituri financiare considerabile, susţinând faptul că, educația formală oferă mai multe avantaje în comparație cu programele clasice de experiență de lucru, cum ar fi practica sau internshipul. Pe de altă parte, participanţii la un studiu realizat Harvard Business School sunt de altă părere.

În principiu, la întrebarea “ce atribute sperau să găsească la posibilii viitori angajați?”, 37% dintre companiile participante le-au clasat pe cele care vizează experiența pe primul loc. Chiar dacă, în prezent, mai mult de jumătate dintre joburile existente necesită studii superioare, managerii pun accent în continuare pe stagii de practică, angajarea în timpul facultății și voluntariat, în detrimentul diplomelor de licenţă masterat sau cursurilor terminate, atunci când evaluează parcursul profesional al unui candidat.

Cu alte cuvinte, având în vedere că multe programe de studii disponibile astăzi urmăresc strict o linie pur teoretică, depinde de viitorii absolvenți în ce modalitate îşi investesc timpul și energia într-un program educaţional care ar trebui sa ţină cont şi de partea practică, adică ce cauta angajatorii.

Dezvoltă aptitudini specifice jobului dorit 

În general, angajatorii doresc să vadă mai mult decât o acreditare, mai ales în domeniile unde concurența este oricum acerbă. Experiența suplimentară pe care absolvenții o valorifică la locul de muncă nu reprezintă un aspect care “dă bine” doar pe hârtie, de cele mai multe ori se traduce în acele componente cheie pe care organizaţiile le caută în următorii lor salariaţi și deopotrivă, manageri.

Deși am stabilit că angajatorii caută absolvenți cu experiență pentru a ocupa posturile vacante, tipul de experiență variază. Bineînţeles, abilitățile hard(specifice unui domeniu individual) sunt esenţiale, însă, la fel de relevante sunt şi aptitudinile soft (se reflectă în modul de lucru şi interacțiunea cu ceilalţi). Prin urmare, potrivit angajatorilor chestionați, flexibilitatea, adaptabilitatea, capacitatea de comunicare şi învățare continua au fost calitățile pe care echipele de recrutare din fiecare sector de muncă le urmăresc la posibilii viitori angajați.

Potrivit estimărilor existente, în România cifrele nu sunt îmbucurătoare, doar 25% dintre tinerii absolvenţi ajung să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit.