Summit ONU pentru combaterea schimbarilor climatice

Summit ONU pentru combaterea schimbarilor climatice

Astazi, 23 septembrie, va avea loc la New York One Planet Summit, organizat pentru combaterea schimbarilor climatice.

Daca aveti vesti proaste, nu veniti!”, le-a transmis vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, liderilor care vorbesc in cadrul summitului.

Potrivit programului publicat vineri de ONU, 64 de tari, printre care si Uniunea Europeana, vor fi reprezentate pe podium.

Scopul summitului, care se va desfasura pe durata intregii zile, in ajunul Adunarii Generale a ONU, este ca cel mai mare numar de tari sa anunte intarirea planurilor lor de reducere a gazelor cu efect de sera.

Un numar “foarte semnificativ” de state ar trebui sa anunte adoptarea obiectivului de neutralitate a carbonului pana in 2050, le-a spus Guterres jurnalistilor.

Acest lucru inseamna ca aceste tari se vor angaja sa reduca la maximum emisiile si sa compenseze restul astfel incat sa aiba o amprenta de carbon zero. Un exemplu pentru reducerea emisiilor ar fi plantarea de copaci care vor absorbi emisiile de CO2.

In prezent, doar aproximativ 20 de state au adoptat obiectivul sau au adoptat legi in acest sens.

La One Planet Summit nu vor fi prezenti Donald Trump si Jair Bolsonaro, insa Statele Unite si Brazilia vor fi reprezentate de o sefa a unui birou al Departamentului de Stat.

In cadrul One Planet Summit vor lua cuvantul, limitat la 3 minute, 60 de sefi de stat sau de guvern, printre care: Emmanuel Macron pentru Franta, Angela Merkel pentru Gemania, Narendra Modi pentru India, Recep Tayyip Erdogan pentru Turcia, Abdel Fattah al-Sissi pentru Egipt, Uhuru Kenyatta pentry Kenya, Ivan Duque Marquez pentru Columbia si presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

La nivel global, sute de mii de oameni au iesit in strada vineri seara pentru a le solicita liderilor politici care vor participa la summit sa ia de urgenta masuri concrete pentru a impiedica o “catastrofa de mediu”.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa si: 1 din 7 oameni ar putea sa renunte la calatoriile cu avionul