Taierea padurilor genereaza profituri colosale

Taierea padurilor genereaza profituri colosale

Taierea padurilor din Romania genereaza profituri colosale pentru firmele care activeaza in domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului. Conform RisCo.ro, peste 6.000 de firme isi desfasoara activitatea, iar cifra de afaceri la nivel global este estimata la 10,5 miliarde de RON (peste 2 miliarde de euro), cu aproape 500 de milioane RON mai mult fata de anul 2017, cand aceasta era estimata la 10,1 miliarde de RON.

Si profitabilitatea sectorului exploatarii si taierii lemnului a crescut in 2018. Astfel, potrivit studiilor sectoriale disponibile pe RisCo.ro, profitul la nivel global obtinut de companiile din domeniul exploatarii si taierii lemnului a fost de 356,8 milioane de RON in 2018, in crestere cu 73,1 milioane RON fata de 2017, cand profitul a fost de 283,7 milioane RON.

Potrivit RisCo.ro, in 2018, numarul firmelor care activau in domeniul exploatarii forestiere, inregistrate pe codul CAEN 220, a fost de 3,198 cu 14,639 de angajati. Acestea au incheiat anul 2018 cu afaceri de 3,4 miliarde de RON si un profit de 219,7 milioane de RON.

Pe de alta parte, tot in 2018, numarul firmelor care activau in domeniul taierii lemnului, inregistrate pe codul CAEN 1610 (taierea si rindeluirea lemnului), a fost de 3,184 cu 22,980 de angajati. Acestea au incheiat anul 2018 cu afaceri de 7,1 miliarde de RON si un profit de 137,1 milioane de RON.

 

HS Timber Productions este cel mai mare exploatator de lemn

 

 

Holzindustrie SCHWeighofer SRL, redenumita HS Timber Productions, ocupa locul intai in clasamentul companiilor cu cea mai mare cifra de afaceri din domeniul taierii lemnului.

Logica din spatele noului nume este foarte simpla – numele Grupului trebuie sa fie usor de inteles, de pronuntat si de retinut pentru persoane de toate nationalitatile. HS Timber Group indeplineste aceasta cerinta si a fost ales pentru a promova operatiunile internationale ale companiei.

Avand o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de RON in 2018, compania HS Timber Productions este cel mai mare exploatator de lemn din Romania.

In timp ce cifra de afaceri a companiei a cunoscut o crestere de 1% in 2018, profitul inregistrat de aceasta in acelasi an a fost unul spectaculos. Mai exact, compania austriaca, cu sediul in Bucuresti, a cunoscut o crestere de 92% a profitului, inregistrand suma de 34,5 milioane de RON.

Pe locurile urmatoare in topul companiilor care activeaza in domeniul taierii lemnului se afla Kostamonu Romania SA, din Mures, cu o cifra de afaceri de 705,2 milioane de RON, si Karelia Upofloor SRL, din Maramures. Cu o cifra de afaceri de 180,5 milioane de RON.

In cazul companiei Kostamonu Romania SA, desi cifra de afaceri a inregistrat in 2018 o scadere de 6%, iar profitul o scadere colosala de 277%, compania a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii 10 ani. In 2010, de exemplu, Kostamonu Romania se raporta la o cifra de afaceri de 158,1 milioane de RON, iar in 2015 se raporta la o cifra de afaceri de 577,9 milioane de RON.

Si in cazul companiei Karelia Upfloor SRL se poate observa o crestere semnificativa a afacerilor in ultimii 10 ani. Desi compania a inregistrat in 2018 o crestere minora a cifrei de afaceri si o pierdere de 59% a profitului, Astfel, in 2010, compania se raporta la o cifra de afaceri de 50,4 milioane de RON, iar in 2015 se raporta la o cifra de afaceri de 84,5 milioane de RON.

Clasamentul este completat, in ordinea cifrei de afaceri, de Barlinek Romania SA (Bacau) cu afaceri de 156,1 milioane de RON, Xilobia SRL (Baia Mare) cu afaceri de 119,8 milioane de RON, Silvana International Prod SRL (Bistrita-Nasaud) cu afaceri de 89,7 milioane de RON, Forestar SA (Neamt) cu afaceri de 69,4 milioane de RON, Virix Prod SRL (Dambovita) cu afaceri de 55,1 milioane de RON, Masifpanel S.R.L. (Gorj) cu afaceri de 50 milioane de RON si Hardwood SRL (Valcea) cu afaceri de 48 milioane de RON.

 

Pana in 2021, taierea padurilor va genera o crestere a cifrei de afaceri de pana la 12,8 miliarde de RON

 

Conform studiilor sectoriale disponibile pe RisCo.ro, pana in 2021 este estimata o crestere foarte mare a cifrei de afaceri la nivel global. Astfel, domeniul exploatarii si taierii lemnului poate genera o cifra de afaceri de 12,8 miliarde de RON in 2021.

 

Taierea padurilor, o problema care agraveaza situatia Romaniei si atrage proteste in intreaga tara

 

 

Dincolo de afacerile legale din domeniul exploatarii padurilor, piata neagra a lemnului a crescut spectaculos, iar situatia se agraveaza de la an la an. Potrivit datelor de la Inventarul Forestier National, din Romania sunt taiati, anual, 38,6 milioane de metri cubi de lemn. Din aceasta cantitate, doar 18,5 milioane de metri cubi reprezinta taierile legale, pentru care se platesc taxe.

Afacerile in domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului sunt unele relativ simple si insuficient reglementate, motiv pentru care “aurul verde” al Romaniei a atras tot mai multi investitori interesati de imbogatirea pe urma taierii padurilor romanesti.

Si Greenpeace a atras atentia asupra problemei grave cu care se confrunta Romania, mentionand, intr-un articol recent, protestele oamenilor impotriva taierilor ilegale.

In luna noiembrie, mii de oameni au iesit pe strazile Bucurestiului pentru a protesta impotriva taierilor ilegale ce au loc pe teritoriul romanesc. Potrivit estimarilor, numarul protestatarilor a fost de peste 4.000.

Protestele, organizate de Greenpeace Romania si alte grupuri pentru protejarea mediului, au atras atentia si asupra padurarilor ucisi recent. Potrivit Asociatiei Administratorilor de Paduri, 6 padurari au fost ucisi in ultimii ani, in timp ce 650 de padurari au fost agresati sau atacati in timp ce incercau sa opreasca taierile ilegale.

 

Te-ar putea interesa si: Top 4 magazine online. Cine are cele mai mari vanzari!

RisCo a realizat acest articol utilizand serviciile SellNet - Selectii Liste si Firme si Studii Sectoriale. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookInstagramTwitter, sau LinkedIN