Tanar, incotro? Cum iti alegi corect profesia, astfel incat sa iti aduca multumire si sa ai succes?

Tanar, incotro? Cum iti alegi corect profesia, astfel incat sa iti aduca multumire si sa ai succes?

Pentru cei tineri, aflati inca la inceput de drum, alegerea profesiei potrivite este de multe ori o misiune imposibila. Influentati de parinti si prieteni, tentati sa aleaga calea usoara, fara o consiliere profesionala corecta, multi ajung pe drumul esecului. Cum iti alegi corect profesia, astfel incat sa iti aduca multumire si sa ai succes? Raspunsul pare dificil, varianta ideala pentru multi nu exista, dar important este ca alegerea ta sa se apropie cat mai mult de dorintele si capacitatile tale si cerintele de pe piata muncii. Astfel, vei reusi sa faci ce-ti place, ce te pasioneaza, dar sa te angajezi fara probleme si ai o profesie de viitor, la mare cautare. Daca nu ai ales inca o facultate sau daca esti student, dar nu stii ce domeniu sa alegi, din aria profesionala acoperita de profilul facultatii tale, ia in calcul aceste elemente:

  1. O radiografie a pietei muncii

Inainte de a face o alegere trebuie sa gasesti raspunsul la cele mai importante intrebari:Care este meseria cea mai ceruta pe piata muncii? Care vor fi profesiile cele mai cautate in urmatorii 5-10 ani? Ce meserii mi-ar asigura confort financiar? Pentru cei visatori, care isi doresc sa faca in viata doar ce le aduce placere, poate parea nepotrivita abordarea. Totusi, sa iei in calcul anumite realitati socio-economice, nu inseamna sa stergi cu buretele dorintele tale. Unele meserii sunt “perisabile”, altele sunt indispensabile pentru societate, indiferent de vremurile pe care le traim. Cum este profesia de medic, de exemplu.

  1. Ia-ti pasiunile in calcul!

Asa cum spuneam, in alegerea profesiei nu conteaza motivatie extrinseca (banii, pozitia sociala), ci si cea intrinseca (cum te simti, ce iti face placere, ce iti da un sentiment de implinire). Asadar, dupa ce ai clarificat elementul “Ce se cauta pe piata muncii?”, poti sa mergi mai departe in analiza carierei tale cu “Ce imi place sa fac? Ce mi-ar aduce satisfactie?”. Din aria profesiilor descoperite anterior, vezi ce ti s-ar potrivi mai bine. Un exemplu util: daca domeniul IT este foarte apreciat pe piata muncii si profesiile din aceasta sfera sunt la mare cautare, incearca sa gasesti ceva care ti se potriveste. Esti o fire cu simt artistic, cu imaginatie? Abordeaza partea de web design, de ilustratie.

  1. Rasplatirea efortului si echilibrul personal-profesional

Aceste aspecte sunt foarte importante in alegerea carierei potrivite. In plan financiar, alegerea facuta trebuie sa satisfaca nevoile personale, sa-ti asigure remuneratia dorita si stabilitate profesionala. Totodata, ar trebui sa tii cont si de tipul activitati pe care o vei presta in viitor, de conditiile de munca, nivelul de efort si relatia dintre planul personal si cel profesional.

Alegerile facute la intamplare sau dictate de cei din jur au toate sansele sa iti aduca in viitor nemultumiri. Astfel poti ajunge sa inveti la o facultate aleasa de parinti, dar in viitor sa nu practici nimic din ce ai studiat pentru ca nu ti se potriveste. Ce-i drept, ai oricand la indemana reconversia profesionala, dar ar fi ideal sa gasesti o profesie care sa-ti asigure un venit bun si sa ai satisfactia ca faci ce-ti place.

Nu trebuie sa cazi nici in capcana de a alege sa mergi catre un domeniu foarte cautat, dar despre care nu stii nimic sau la care nu te atrage nimic. Castigurile financiare nu vor compensa celelalte lipsuri pe termen lung.