Te-ai plictisit de job-ul actual? Cum sa-i comunici superiorului ca sa fii in avantaj

Te-ai plictisit de job-ul actual? Cum sa-i comunici superiorului ca sa fii in avantaj

Potrivit unui studiu realizat in SUA, 51% dintre angajati isi cauta constant un loc de munca, desi lucreaza in momentul de fata. Este un procentaj destul de mare si chiar ingrijorator, am putea spune. Nu putem spune cu exactitate daca situatia este la fel si in Romania, insa cert este ca foarte multi angajati se confrunta cu plafonarea la job si astfel cauta mereu noi provocari.

Desi la prima vedere nevoia constanta a angajatilor de a-si cauta un job nou poate fi un aspect negativ, psihologii sunt de alta parere. Aceasta tendinta aduce rezultate pozitive atat pentru companii, cat si pentru angajati. Performantele si rezultatele individuale cresc, satisfactiile financiare cresc si astfel foarte multi angajati incep sa puna accent pe dezvoltarea lor profesionala. Sunt motivati sa devina mai buni, sa obtina o promovare sau sa lucreze in domenii de top, unde sansele de a evolua sunt mult mai mari.

Plafonarea la job este o problema cu care se confrunta tot mai multi angajati, iar motivele sunt numeroase, de la lipsa motivatiei pana la lipsa posibilitatii de dezvoltare si crestere financiara. Iar plafonarea este mana in mana cu plictiseala la job, pentru ca odata ce lipseste motivatia, un angajat nu mai poate sa dea 100% randament. De fapt, ii lipseste complet scopul si obiectivele profesionale nu mai reprezinta o prioritate.

Daca si tu te-ai plictisit de job-ul actual, este foarte important sa-i comunici superiorului acest lucru. Dar conteaza foarte mult modul in care alegi sa transmiti acest mesaj.

Vrei sa fii in avantaj si iti doresti ca superiorul sa iti respecte punctul de vedere? Nu te grabi sa-i spui ca nu mai esti motivat. Fa-ti “temele” inainte sa stabilesti o sedinta cu el si astfel vei fi pregatit. In plus, cu siguranta vei face o impresie buna.

 

Cum sa-i comunici superiorului ca te-ai plictisit la job

 

Evalueaza-ti task-urile zilnice

 

Faci zilnic acelasi lucru si simti ca ai obosit? Mai mult decat atat, nu intelegi scopul unor task-uri si crezi ca ele ar putea fi inlocuite cu alte sarcini? Eficienta la munca este foarte importanta, iar ea este strans legata de motivatie. Daca nu esti motivat sa faci un lucru, cel mai probabil vei face foarte multe greseli sau vei trece cu vederea detalii importante. Daca ai identificat ce sarcini nu iti plac si te impiedica sa lucrezi la potential maxim, identifica-le si noteaza-le in agenda. Vei fi astfel mult mai pregatit in momentul in care vei discuta cu superiorul tau despre lipsa motivatiei la job. Nu uita ca trebuie sa vii si cu solutii, nu doar cu probleme.

 

Da-ti seama ce vrei sa faci mai departe

 

Simti ca sarcinile pe care le ai la job te impiedica sa evoluezi? Simti ca potentialul tau este mult mai mare, insa esti blocat in rutina? Este foarte important sa analizezi situatia care sa afli si sa-ti dai seama ce vrei sa faci mai departe. Daca esti pregatit sa inveti lucruri noi, sa ai mai multe responsabilitati sau sa faci orice altceva care te ajuta sa urci pe scara ierarhica, nu trebuie sa iti fie teama sa vorbesti deschis despre toate aceste aspecte.

 

 

Cauta solutii, nu probleme

 

Foarte multi angajati gresesc in momentul in care privesc doar problemele pe care le au si nu se gandesc la solutii. De fapt, unii dintre ei nici nu iau in calcul posibilitatea existentei unor solutii simple, care in mod sigur ii va ajuta sa fie mai multumiti de job-ul actual. Cu cat gasesti mai multe solutii, cu atat iti va fi mai usor sa enumeri cateva puncte importante in discutia cu superiorul tau. Pastreaza conversatia intr-o nota pozitiva si nu uita sa pui intotdeauna accent pe aportul pe care il poti aduce in companie. Nu te concentra asupra greselilor pe care le-ai facut sau asupra defectelor profesionale pe care le ai, concentreaza-te asupra calitatilor pe care le ai si asupra lucrurilor pe care le faci cel mai bine.

 

Situatii diferite, solutii diferite!

 

Daca vrei mai multe responsabilitati, identifica proiectele pe care le poti dezvolta sau sarcinile pe care le poti duce mult mai usor la indeplinire. Iti place sa lucrezi in echipa? Poti sa propui un proiect mai elaborat, la care sa participe mai multi colegi.

Daca vrei o promovare, incearca sa identifici oportunitatile pe care le ai in cadrul companiei. Nu poti inventa un nou job description peste noapte si in mod clar nu poti obtine mai multi bani fara sa te implici.

Programeaza sedinta cu superiorul. Odata ce esti hotarat sa discuti deschis cu seful tau despre situatia ta, este important sa programezi o sedinta. Nu uita ca este nevoie sa aloci intre 45 de minute si o ora pentru o astfel de discutie.

Fii transparent. Scopul acestei intalniri este sa ajungeti la un numitor comun, asa ca este extrem de important sa fii sincer si deschis. Spune-i superiorului care sunt motivele pentru care simti ca te plictisesti la job si care sunt lucrurile care te motiveaza. Nu incerca sa ascunzi lucrurile care nu iti plac sau sa eviti subiectele care nu sunt pe placul tau.

Gandeste totul pe termen lung. Este adevarat ca in ziua de azi iti poti gasi un job mult mai usor, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa iei decizii in graba. Asadar, gandeste totul pe termen lung! Chiar daca unele aspecte nu iti plac in continuare, nu te lasa influentat. Nu renunta la un job bun doar pentru ca exista neplaceri de moment. Da-ti timp sa faci o schimbare, accepta sfaturile pe care le primesti din partea superiorului si, cel mai important, nu pune presiune asupra ta.

Potrivit spuselor mai multor directori de companii mari, cea mai mare frustrare a lor este atunci cand un agajat cu vechime, care are rezultate bune, isi da demisia fara sa discute deschis despre motivele care l-au determinat sa ia aceasta hotarare. Ei sunt constienti ca nu pot citi gandurile angajatilor, nimeni nu poate citi gandurile altor persoane, insa aceste situatii neplacute pot fi evitate.

Te-ar putea interesa si: Portretul unui barbat de succes. Care sunt calitatile necesare pentru a reusi in viata si a obtine bunastarea?