Tendințe în industria automotive - 2020

Tendințe în industria automotive - 2020

Industria auto trece printr-o schimbare radicală. Următorul deceniu în automotive engineering va fi marcat de inovare și dominat de surse de energie electrică. Iar pentru adaptarea la noile nevoi ale pieței un element va fi definitoru, concentrarea pe software development.

 

 

1. Vehicule electrice – trendul crește

Producătorii de autovehicule își continuă eforturile de a atinge standardul Corporate Average Fuel Economy (CAFE) 2025. Cum? Prin consolidarea strategiilor de electrificare, cu extinderea programelor de oferte mild-hybrid, dar și cu oferte noi de vehicule plug-in hybrid și full electric. Se preconizează o gamă de vehicule electrice compet noi pe piață în 2020 ca: Modelul Tesla Y, un mic crossover construit pe platforma de Model 3; Mini Electric, care împărtășește o mare parte a tehnologiei cu BMW i3; și o gamă completă de vehicule electrice de la Volkswagen din seria lor ID, care include un hatchback mic, un vehicul crossover standard dar și un reboot electric al Microbusului.

 

2. Răspândirea startup-urilor

Producătorii auto consacrați nu sunt singurii care fac progrese pe piața de astăzi. Mai multe companii încearcă să urmeze Tesla și să creeze următoarea forță disruptivă din industrie. Multe dintre aceste startup-uri, precum Tesla, se concentrează pe propulsia electrică. Rivian, un start-up din Irvine, California, a primit o finanțare de 700 de milioane de dolari de la Amazon la începutul acestui an. Rivian speră să învingă Tesla lansând primul camion complet electric, R1T, până la sfârșitul anului 2020.

 

3. Platforme digitale noi și îmbunătățite

Pentru a răspunde cerințelor crescânde ale tehnologiei complexe încorporate în vehiculele actuale, producătorii auto trebuie să investească semnificativ în modernizările platformelor digitale pe care operează aceste vehicule. BMW tocmai a anunțat lansarea primului val de update-uri over-the air (OTA). Această tehnologie permite update-uri software pentru vehicul, la fel ca actualizările periodice ale sistemelor noastre de operare pentru computer și smartphone. GM a anunțat recent lansarea unei noi platforme electrice care va fi capabilă să îndeplinească cerințele de bandwidth ale viitoarelor linii de vehicule. „Noua platformă va putea gestiona 4,5 terabytes de date pe oră, de cinci ori mai mult decât arhitectura electrică curentă” și va avea, de asemenea, capacitatea de a efectua actualizări OTA.

 

4. Automatizare extinsă de nivel 3

Automatizarea de nivel 3 este adesea denumită automatizare condiționată. Acest nivel de autonomie permite vehiculului să monitorizeze mediul înconjurător în timp ce îl eliberează pe șofer de anumite funcții de siguranță, cum ar fi frânarea în anumite condiții. Sisteme precum Traffic Jam Pilot de la Audi, Super Cruise de la Cadillac și Drive Pilot de la Mercedes oferă posibilitatea vehiculului să preia toate funcțiile de conducere critice în scenarii specifice. În prezent, acest sistem este disponibil doar pentru anumite vehicule, dar în viitorul apropiat va fi adoptată de un număr mare de branduri.

 

5. Utilizarea fibrei de carbon în construcția vehiculelor

Nu este un secret faptul că producătorii preferă materiale mai ușoare în ultima vreme. Focusul se schimbă de pe aluminiu pe fibra de carbon, nu numai pentru componentele exterioare dar și pentru structuri interioare. Viitoarele mașini Volo plug-in hybrid Polestar 1 și Polestar 2 EV se bazează pe o structură interioară din fibră de carbon datorită greutății reduse și rigidității sporite. Analiștii estimeaza o rată anuală de creștere (CAGR) a pieței de fibre de carbon auto între 7,9% și 10,6% în urmatorii cinci ani.