Tendinte in domeniul taxarii: Italia reduce nivelul accizelor aplicabile produselor din tutun incalzit

Tendinte in domeniul taxarii: Italia reduce nivelul accizelor aplicabile produselor din tutun incalzit

Tendinte in domeniul taxarii: Italia reduce nivelul accizelor aplicabile produselor din tutun incalzit

Foto: money.ro

Mediul fiscal actual al Romaniei poate fi caracterizat in foarte multe moduri, insa este putin probabil sa regasim notiunea de stabilitate in toate aceste aceste caracterizari. Desi lipsa de stabilitate este universal reconoscuta ca un factor perturbator pentru mediul de afaceri, mai ales atunci cand este acompaniata de lipsa previzibilitatii, exista cu siguranta imprejurari in care evolutia sistemelor fiscale este necesara sau, de ce nu, binevenita. Ne referim aici la situatiile in care politicile fiscale trebuie sa evolueze pentru a raspunde atat progreselor economice si stiintifice, dar si dezideratelor sociale.

In prima categorie putem sa incadram provocari din categoria impozitarii efective a corporatiilor transnationale, taxarea serviciilor digitale sau controlul comertului electronic. Cea de-a doua categorie face referire la echilibrul fragil existent intre politicile fiscale si cele de mediu sau de sanatate, de exemplu.

Cu toate acestea, in contextul actual, caracterizat printr-o dinamica accentuata a mediului extern, dictata preponderent de avansul progresului tehnologic, orice incercare a guvernelor de a elabora politici fiscale care sa raspunda obiectivelor sociale risca sa fie acompaniata controverse la nivelul opiniei publice. Exemple notabile in acest sens sunt oferite de incercarile de reglementare a autoturismelor electrice sau a celor autonome, taxarea suplimentara a ambalajelor din plastic, introducerea de taxe pe viciu pentru produsele cu un continut ridicat de zahar dar si impozitarea noilor produse din tutun, comercializate actualmente ca produse cu potential de risc redus pentru sanatatea consumatorilor.

Produsele din tutun incalzit, care genereaza un aerosol ce poate fi inhalat, reprezinta, conform producatorilor, o alternativa mai putin riscanta pentru fumatorii de tigari conventionale. Desi aceste produse contin tutun, tehnologiile inovative pe baza carora sunt dezvoltate si functionalitatile intrinseci (lipsa combustiei, absenta fumului, consumul prin intermediul unui dispozitiv electronic etc.) fac ca acestea sa nu poata fi incadrate in aceleasi categorii fiscale cu tigaretele traditionale. in acest context, un numar din ce in ce mai mare de state europene au definit categorii si tratamente fiscale dedicate pentru acest tip de produse, adaptate atat proprietatilor acestora cat si impactului mai redus asupra starii de sanatate a consumatorilor.

Este si cazul Italiei, unul dintre primele State Membre UE care a introdus accize pentru produsele din tutun incalzit, inca de la finalul anului 2014. Au urmat Portugalia, Serbia, Letonia, Croatia, Romania, Grecia si altele, cristalizandu-se astfel o tendinta generala de taxare a produselor din tutun incalzit prin intermediul unei accize specifice, calculata in functie de greutatea tutunului continut. Aceasta abordare este una logica, facilitand administrarea fiscala, avand in vedere faptul ca prezentarea produselor din tutun incalzit difera de la un producator la altul. Cotele de impozitare variaza de la o tara la alta, insa in aproape toate cazurile nivelul accizei este stabilit astfel incat sa nu depaseasca cel mai scazut nivel de impozitare a produselor din tutun combustibile. Exista si cazuri particulare, cum este exemplul Kazahstanului, care desi a introdus o acciza specifica, calculata la kilogramul de tutun continut, cota de impozitare este zero, urmand ca guvernul de la Astana sa monitorizeze permanent evolutia consumului si a efectelor sociale aferente, urmand sa ajusteze regimul fiscal aplicabil in consecinta. Discutam aici de o politica fiscala evolutiva, dinamica.

Intorcandu-ne la Italia, acciza pentru produsele din tutun incalzit introdusa in anul 2014 era stabilita la un nivel de 50% din acciza aplicabila tigaretelor. Cu toate acestea, in luna octombrie 2018, legislativul din Italia a decis sa elaboreze un act normativ care propunea reducerea la jumatate a nivelului accizei aplicabile produselor din tutun incalzit, respectiv la 25% din nivelul accizei aplicabile pentru tigarete, stabilind totodata un nivel de 10% al accizei aplicabile lichidelor care contin nicotina (utilizate in tigarile electronice). Actul normativ a fost adoptat de Parlament in data de 13 decembrie, dezbaterile parlamentare concentrandu-se in jurul caracteristicilor inovative, mai putin daunatoare ale noilor produse din tutun. Paolo Saviane, parlamentar din partea Ligii Nordului declara in acest context: ”Am reusit sa reducem taxele pentru aceste produse care nu sunt atat de daunatoare pentru sanatate, sistemul national de sanatateva beneficia de asemenea. Un numar mai scazut de imbolnaviri provocate de consumul de tigari inseamna de fapt mai putini pacienti pentru serviciile de sanatate”.

In ce directie vor evolua politicile fiscale aplicabile noilor produse din tutun este extrem de greu de estimat la acest moment. Reprezinta cazul Italiei o evolutie atipica sau este punctul de pornire al unei tendinte pe termen lung? La fel de greu de precizat. Singura certitudine pe care o avem este accea ca politicile fiscale nu pot fi statice si in mod cert nu pot fi dezvoltate doar pe criterii monetare, efectele sociale trebuind atent cantarite de fiecare data.

Sursa articol Money.ro: Tendinte in domeniul taxarii: Italia reduce nivelul accizelor aplicabile produselor din tutun incalzit

 

 

Friday, 15-February-2019
Autor: money.ro

Recomandari RisCo: