Top cele mai mari salarii medii vs cele mai mici salarii medii in Romania. Ce job iti poate mari substantial veniturile!

Top cele mai mari salarii medii vs cele mai mici salarii medii in Romania. Ce job iti poate mari substantial veniturile!

Traim intr-o lume in care mai mult inseamna mai bine, in care pozitiile pe care le ocupam pe piata de munca sunt extrem de importante si in care salariile cele mai mari primeaza. Dar ce inseamna un job de vis si cat de mari ar trebui sa fie ofertele salariale?

Cu totii ne dorim stabilitate profesionala si financiara, insa nu intotdeauna facem alegerile cele mai bune. Foarte multi oameni nu gandesc in perspectiva in momentul in care isi aleg un job, in timp ce altii pierd foarte mult timp analizand si incercand sa lucreze in cele mai bune domenii. Mai exact, este vorba despre domeniile care se afla in top in ceea ce priveste statul de plata.

Si, desigur, pretentiile s-au schimbat de-a lungul timpului, atat cele ale angajatorilor, cat si cele ale candidatilor. In timp ce marile companii cauta oameni cu experienta, cu viziune, dedicati si dispusi sa indeplineasca cat mai multe sarcini, candidatii isi doresc salarii mai mari, bonusuri substantiale, un program flexibil, posibilitatea de a avansa si posibilitatea de a lucra in domenii care nu necesita foarte multa experienta.

 

 

De ce isi doresc candidatii cat mai multe avantaje? Pentru ca, indiferent daca vorbim de cele mai mari salarii medii nete sau de cele mai mici salarii nete, banii incasati la finalul fiecarei luni trebuie sa acopere cheltuielile personale si platile pentru utilitati, servicii si alte lucruri care sunt necesare. In cazul in care te intrebi ce salariu ar acoperi toate cheltuielile lunare pe care le ai si ar acoperi toate lucrurile pe care le consideri a fi importante, un simplu calcul te va ajuta sa afli raspunsul exact.

Un lucru este cert insa: sunt domenii in care salariile sunt foarte avantajoase, in timp ce alte domenii nu prezinta o oferta salariala foarte atractiva. Iar de multe ori cifrele sunt surprinzatoare, daca stam sa analizam experienta sau nivelul de pregatire necesare in unele domenii.

Mai mult decat atat, foarte multi angajatori sunt nemultumiti de faptul ca nu mai gasesc candidati care sa corespunda cerintelor pe care le au. Piata muncii din Romania s-a schimbat mult in ultima perioada, motiv pentru care angajatii de top aleg domenii de top si au sanse foarte mari sa faca progrese considerabile. In plus, companiile sunt constiente de faptul ca inlocuirea unui angajat implica mai multe costuri decat investitiile pe care le pot face pentru dezvoltarea angajatilor pe care ii au in prezent.

Dar sa vorbim concret in baza cifrelor, care ne arata in ce domenii sunt cele mai mari salarii medii nete si in ce domenii sunt cele mai mici salarii nete in Romania.

 

Topul salariilor medii nete pe domenii in 2018

 

 

Potrivit studiului “HR Review & Trends 2018 vs 2019” realizat de eJobs Romania, cele mai mari salarii medii nete din 2018 s-au inregistrat in IT (5.731 lei), in domeniul Juridic (4.571 lei) si in Banking (4.226 lei), cifre conform Paylab.ro, primul comparator de salarii din Romania.

Urmatoarele domenii in care s-au inregistrat cele mai mari salarii medii nete sunt Resurse Umane (4.084 lei), Finante si Contabilitate (3.930 lei), Controlul calitatii (3.646 lei), Asigurari (3.565 lei), Constructii si Imobiliare (3.234 lei), Administratie publica (3.197 lei) si Inginerie mecanica (3.077 lei).

In mod surprinzator, daca vorbim de preferintele candidatilor in ce priveste alegerea unui job, primele 3 domenii cu cele mai mari salarii medii nete din 2018 nu se situeaza in topul domeniilor preferate de candidati in anul 2018. Astfel, in topul preferintelor, s-au situat domenii precum Vanzari, Logistica si Zona Administrativa.

 

Topul celor mai mici salarii medii nete pe domenii in 2018

 

 

La polul opus fata de topul anterior, cele mai mici salarii medii nete s-au inregistrat in Industria Textila (1.987 lei), in Prelucrarea lemnului (2.239 lei), in Servicii (2.281 lei) si in Paza si Protectie (2.335 lei).

Tot pe lista celor mai mici salarii medii nete pe domenii in 2018 se afla si: Managementul mediului (2.505 lei), Administrativa/Secretariat (2.475 lei), Jurnalism (2.441 lei), Chimie (2.413 lei), Arte & cultura (2.410 lei) si Agricultura (2.404 lei).

Deloc suprinzator, am putea spune, aceste domenii nu se regasesc nici in topul domeniilor preferate de candidati in anul 2018, nici in topul domeniilor preferate de candidati in anul 2017, iar motivul ar putea fi unul simplu, credem noi: oferta salariala nu este suficient de atractiva.

Te-ar putea interesa si: Top 5 domenii in care femeile castiga cel mai bine. Cer job-uri le maresc considerabil veniturile!