Trenduri in 2020: Calatoriile in spatiu nu vor mai fi un SF

Trenduri in 2020: Calatoriile in spatiu nu vor mai fi un SF

2020 aduce cu siguranta mai mult interes pentru exploatarea spatiului, atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere stiintific. Daca vorbim de trenduri in tehnologie, o schimbare majora este cea cu privire la aparatura aerospatiala. In momentul de fata, nu doar NASA se implica in explorarea spatiului, ci foarte multe tari din intreaga lume.

Totul va fi posibil datorita avansului tehnologic! Daca in trecut unele lucruri puteau sa para SF, in ziua de azi nu mai sunt atat de greu de realizat. 2020 va fi un an important pentru misiunile in spatiu. Rusia, de exemplu, pregateste misiuni pentru a transporta astronauti pe Statia Spatiala Internationala.

Peste 10 misiuni in spatiu sunt programate in 2020, printre care se numara expeditia programata de Rusia sau misiunea programata de China. De anul viitor, Statele Unite se pregatesc sa-si lanseze propriile navete spatiale. Modelul Boeing CST-100 Starliner, de exemplu, poate transporta pana la sapte astronauti pe orbita si are deja planificata prima misiune in 2020. Intre timp, noile capsule Space X Crew Dragon, trec prin ultimele teste si urmeaza sa fie folosite la inceputul anului 2020.

Turismul spatial va fi posibil in 2020

Jeff Bezos, CEO Amazon, are planuri mari pentru cucerirea spatiului. Compania sa, Blue Origin, se pregateste sa trimita turisti in spatiu chiar anul viitor. Compania are peste 20 de ani vechime, insa anul acesta a fost in centrul atentiei datorita planurilor cu privire la turismul spatial. Blue Origin a efectuat mai multe teste cu o racheta, Shepard, care poate transporta pana la sase turisti in spatiu, pentru o experienta de neuitat.

Planuri similare au si companiile Virgin Galactic, detinuta de Richard Branson, si SpaceX, detinuta de Elon Musk.

Insa o astfel de experienta nu va fi pentru oricine. Pretul unui bilet este de 250,000 de dolari.

Tehnologia si mediul inconjurator in 2020

Schimbarile de mediu reprezinta o problema tot mai mare, iar asupra acesteia s-a discutat in cadrul summitului ONU care a avut loc in acest an. Greta Thunberg, o tanara activista pentru mediu, a fost cea care a atras cel mai mult atentia si care le-a cerut liderilor lumii sa faca demersuri pentru protejarea planetei.

Din moment ce “vinovati” pentru poluare sunt atat producatorii de autoturisme care folosesc carburanti, cat si producatorii de telefoane sau cei care opereaza in marile industrii, anul 2020 vine cu numeroase schimbari in ceea ce priveste sustenabilitatea. Astfel, producatorii de telefoane si cei din industria auto sunt presati sa vina cu produse mai prietenoase pentru mediu. In timp ce foarte multe companii auto au inceput sa produca modele electrice si sa testeze programele de self-driving, cel mai bun exemplu fiind Tesla, companiile de telecomunicatii au inceput sa faca promisiuni cu privire la faptul ca vor functiona cu energie verde.

Tehnologia 5, o inovatie in ceea ce priveste viteza

IoT (Internet of Things) se va dezvolta considerabil in urmatorii ani, iar principalii factori care contribuie la aceasta dezvoltare sunt inteligenta artificiala si conexiunea 5G.

2020 aduce viteze de pana la 100 de ori mai mari decat actuala generatie 4G. Daca in 2019 acest trend este inca in stadiu de implementare, pana la finalul anului 2020 vor exista nu mai putin de 125 de operatori care vor oferi aceste servicii la scara larga.

In 2020, Japonia va fi centrul inovatiilor tehnologice

Japonia va fi gazda Jocurilor Olimpice de vara din 2020, motiv pentru care a anuntat deja grija pentru mediu. Numele evenimentului va fi Tokyo 2020, iar Japonia va fi gazda primei olimpiade verzi. Astfel, isi propune sa organizeze Jocurile Olimpice in totalitate pe energie regenerabila. Guvernul japonez construieste sisteme pentru a furniza energie electrica provenita din surse regenrabile – energie solara, eoliana – promovand astfel un stil de viata sustenabil. Bugetul asigurat de Guvernul Metropolitan din Tokyo pentru organizarea Olimpiadei este de 400 de miliarde de yeni japonezi (peste 3,2 miliarde de euro).

Te-ar putea interesa si: Un sfert din romani fac economie maxima la electricitate