Utilizarea contractelor de Factoring si Leasing de catre antreprenori

Utilizarea contractelor de Factoring si Leasing de catre antreprenori

          Utilizarea de catre companii a unor resurse financiare cu cost fix implica folosirea parghiei financiare sau a levierului financiar. Levierul financiar exprima impactul structurii financiare asupra rentabilitaţii financiare a firmei, iar efectul de levier reflecta variatia ratei rentabilitatii financiare a capitalurilor proprii in functie de corelatia dintre rata rentabilitaţii economice si costul datoriei sau rata dobanzii, precum si fata de gradul de indatorare. In general, cu cat o firma isi poate finanta activitatea intr-o proportie mai ridicata prin credite, leasing si alte instrumente cu cost fix (dobanda sau comision), cu atat profitabilitatea firmei este mai ridicata – dar si riscul pe care si-l asuma antreprenorul in caz de neplata a acestor obligatii creste.

         Levierul financiar este deosebit de important in special pentru firmele din industria de prelucrare, care necesita o investitie semnificativa in echipamente, materii prime si stocuri inainte de a obtine venituri din urma vanzarii produselor manufacturate. Cheia succesului pentru majoritatea producatorilor consta in limitarea cheltuielilor cu investitia din surse proprii si mentinerea fluxului de numerar pentru a fi utilizat in cadrul exploatarii efective a activitatii. Atunci cand este intrebuintat corespunzator, efectul de levier financiar ajuta producatorii sa atinga acest obiectiv.

        Pe langa creditul bancar clasic, antreprenorii pot utiliza pentru finantarea activitatii si investitiilor pe care le au de facut, alte doua tipuri de levier financiar: factoringul si leasingul. Atunci cand sunt utilizate impreuna, factoringul si leasingul reprezinta o puternica modalitate de finantare comerciala.

        Leasing

          Toate afacerile functioneaza pe baza fluxului de numerar pe care il genereaza, in special firmele specializate in produse de manufactura. Pentru o companie, nu este intelept sa utilizeze numerarul aflat la dispozitie pentru a plati in avans echipamente si stocuri care vor genera venituri doar la sfarsitul procesului de productie si ciclului de incasare a facturilor. Daca firmele cheltuiesc toate lichiditatile de care dispun pentru a cumpara aceste necesitati, nu vor mai dispune de resurse financiare pentru a achizitiona materii prime in viitor, pentru a plati salariile angajatilor etc. In schimb, chiar daca nu au acces la finantarea bancara clasica firmele mici isi pot procura echipamentele si utilajele necesare desfasurarii afacerii prin intermediul leasingului. Optand pentru leasing, firmele platesc un avans de pana la 25% din valoarea echipamentului, dupa care urmeaza sa rascumpere echipamentul sau utilajul in decursul a maxim 5 ani, platind lunar o suma de bani in functie de dobanda si de comisioanele practicate de catre compania de leasing. La finalul perioadei contractului de leasing, beneficiarul achita valoarea reziduala care este de obicei maxim 20% din valoarea pretului de achizitie al bunului, urmand ca apoi sa se realizeze transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre utilizator.

O intreprindere care achizitioneaza un bun in sistem leasing are avantaje de natura fiscala, respectiv se poate beneficia de deducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) si de o reducere substantiala a taxelor vamale care trebuie platite, aceste beneficii fiind valabile doar pentru persoanele juridice. Totodata, leasingul contribuie la protejarea si gestionarea mai eficienta a fluxului de numerar al unei companii.

      Factoring

         Asemenea leasingului, factoringul poate constitui un important instrument de gestionare a fluxului de numerar. Multe firme se confrunta cu problema incasarii facturilor de la clienti. Neincasarea la timp a acestora sau existenta unor clienti rau-platnici poate provoca probleme de lichiditate pentru firma, in special atunci cand antreprenorul nu dispune de resursele umane si financiare necesare pentru a gestiona incasarea facturilor de la clienti.

         Factoringul se adreseaza oricarei companii cu activitate comerciala, indiferent de marime, si este destinat celor care livreaza marfa sau presteaza servicii in baza unor contracte comerciale sau comenzi ferme, cu plata la termen. Factoringul este un produs-pachet care include finantare pe termen scurt si servicii de administrare de creante, colectarea acestora si acoperirea riscului de neplata, bazat pe cesiunea creantelor pe piata interna.

        Printre facilitatile puse la dispozitie de acest instrument financiar se numara urmatoarele: finantare pe termen scurt de pana la 100% din valoarea creantelor cesionate (in majoritatea cazurilor, finantarea se realizeaza in procent de 80 – 90%), servicii de administrare de creante, servicii de colectare creante, acoperirea riscului de neplata (intre 85% si 100% din valoarea creantelor cesionate), administrarea creantelor prin preluarea lor in contabilitatea bancii sau firmei de factoring. Periodic, compania de factoring trimite rapoarte privind modul de stingere a creantelor si se ocupa inclusiv de colectarea creantelor de la debitori.

Prin urmare, gestionarea unei afaceri din punct de vedere financiar devine mai facila daca managerul opteaza atat pentru leasing, cat si pentru factoring si isi concentreaza atentia asupra marjei de profit. Costurile de leasing si factoring reprezinta sume fixe platite lunar, iar antreprenorul poate tine cont cu usurinta de acestea atunci cand stabileste preturile de vanzare ale produselor firmei si isi realizeaza un plan de afaceri.

Cauta in articole: