Valoarea productiei agricole a crescut cu 7,2% in 2018

Valoarea productiei agricole a crescut cu 7,2% in 2018

In anul 2018, productia vegetala si serviciile agricole au crescut cu 11,5% si respectiv 16,9%, in timp ce productia animala a scazut cu 2,6% conform ultimelor date INS. Structura valorii productiei nu a prezentat modificari semnificative in comparatie cu anul precedent. Ponderea productiei vegetale a fost de 70,9%, ponderea productiei animale de 27,7%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,4%.

 

PRODUCTIA VEGETALA

 

Structura valorii productiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, prezinta urmatoarele diferente fata de anul precedent:

♦ ponderea valorii culturilor de cereale a crescut cu 2,3 puncte procentuale, iar ponderea valorii culturilor de fructe si struguri cu 1,8 puncte procentuale;

♦ ponderea valorii culturilor de plante uleioase a scazut cu 1,9 puncte procentuale, iar ponderea valorii altor grupe de produse cu 1,1 puncte procentuale.

 

Structura valorii productiei vegetale pe principalele grupe de culturi 

 

 

PRODUCTIA ANIMALA

 

Structura valorii productiei animale la principalele specii si grupe de produse prezinta urmatoarele diferente fata de anul precedent:

♦ ponderea produselor obtinute din prelucrarea laptelui in ferma zootehnica a crescut cu 2,3 puncte procentuale, iar ponderea pasarilor cu 1,0 puncte procentuale;

♦ la bovine ponderea a scazut cu 2,0 puncte procentuale, iar la porcine cu 1,3 puncte procentuale.

 

Structura valorii productiei animale pe principalele specii si grupe de produse

 

 

Productia ramurii agricole este determinata conform metodologiei Eurostat privind „Conturile Economice pentru Agricultura” si cuprinde: valoarea tuturor productiilor de produse agricole (inclusiv valoarea productiei de vin obtinuta in unitatile agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie) si valoarea serviciilor agricole efectuate de unitatile specializate. Aceasta productie nu cuprinde: valoarea consumului de samanta din productie proprie pentru culturile la care insamantarile se fac toamna, valoarea strugurilor utilizati in productia de vin a unitatilor agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea oualor puse la incubat si pierderile la producatori dupa recoltare.

In plus, productia ramurii agricole cuprinde valoarea activitatilor secundare neagricole neseparabile si este diminuata cu valoarea laptelui transformat in derivate (produse obtinute din prelucrarea laptelui) in aceeasi ferma.

Activitatile secundare neagricole neseparabile sunt activitati legate direct de productia agricola care nu pot fi separate de activitatea agricola principala din punct de vedere al costurilor (ex.: producerea branzeturilor in ferma zootehnica).

Productia ramurii agricole este exprimata in preturi de baza (preturile la producator la care se adauga subventiile pe produs si se scad impozitele pe produs) ale fiecarui an.

Articol realizat de gazetadeagricultura.info!