Veniturile romanilor se duc pe alimente, facturi si taxe. Investitiile, pe ultimul loc.

Veniturile romanilor se duc pe alimente, facturi si taxe. Investitiile, pe ultimul loc.

Dupa anii de pandemie si instabilitatea provocata de razboiul din Ucraina, anul 2022 se dovedeste o provocare pentru romanul de rand. In timp ce veniturile nu au inregistrat cresteri semnificative, traiul s-a scumpit. Datele INS arata ca in trimestrul II din 2022, veniturile medii lunare dintr-o gospodarie au fost de 6241 de lei, in timp ce cheltuielile au reprezentat 5375 lei lunar pe gospodarie, adica peste 86% din nivelul venituri. Banii romanilor se duc luna de luna pe alimente, facturi si taxe. De investitii, rar poate fi vorba.

Veniturile romanilor de rand abia acopera traiul de zi cu zi

Supravietuire. Asa se poate descrie aceasta perioada pentru romanul de rand. Munceste o luna si la final castiga un venit care abia ii acopera cheltuielile curente. Foarte putini sunt cei care mai reusesc sa puna o suma deoparte, iar dintre acestia, putini risca sa-si puna la bataie economiile pentru a face investitii.

Datele Institutului National de Statistica arata ca, in trimestrul II din 2022, s-au inregistrat venituri totale medii lunare de 2481 lei/persoana. Din aceasta suma, cheltuielile totale au fost de 2137 lei/persoana. Salariul a reprezentat principala sursa de venit, in timp ce veniturile din prestatii sociale, activitati neagricole independente sau veniturile din agricultura au reprezentat o contributie minora.

Topul cheltuielilor romanilor in 2022

Veniturile romanului de rand au ca destinatie cumparaturile alimentare si nealimentare, medicamente, plata facturilor, transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor si achizitia de hrana pentru animale si produse fitosanitare pentru culturi. Cheltuielile pentru investitii si productie sunt pe ultimul loc, inregistrand procente nesemnificative.

Mai exact, veniturile destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, de doar 0,8%.

Vacantele, educatia si cultura, ingrijirea personala si recreerea sunt pe ultimul plan. Romanii nu isi permit sa aloce sume pentru aceste capitole, in conditiile in care cu greu le raman bani pentru sanatate, achizitia de imbracaminte sau incaltaminte sau dotari in locuinta.