Vrei sa eviti declinul in business? Iata 6 solutii salvatoare!

Vrei sa eviti declinul in business? Iata 6 solutii salvatoare!

E simplu sa vorbesti despre esec si despre lectiile pe care acesta te invata. Atunci cand esti pus in fata faptului implinit, esecul este foarte greu de suportat si digerat.

In acel moment nu te ajuta cu nimic sa stii ca Bill Gates, Jeff Bezos, Steve Jobs au esuat lamentabil de mai multe ori pana au ajuns oameni de succes. Nu te ajuta cu nimic sa stii ca peste cativa ani iti vei da seama cat de mult te-a schimbat si cat de mult te-a ajutat esecul respectiv sa evoluezi. Atunci cand esti FATA IN FATA CU ESECUL, nimic nu mai conteaza, in afara de puterea ta interioara de a-l depasi sau nu.

Un esec iti va testa fortele si te va face sa alegi intre doua variante: 1) mergi inainte si faci tot posibilul sa treci peste obstacol sau 2) renunti. Alegerea pe care o faci in acel moment, indiferent care va fi aceea, iti va schimba viata. Tu ce alegi?

 

Ce faci cand te confrunti cu un posibil esec in business?

 

1. Renunta!

Cateodata, trebuie sa stii sa renunti. Daca ai facut tot ce era posibil si totusi rezultatele pozitive nu se vad, iti faci tie un bine daca renunti. Nu-ti fa procese de constiinta, renunta si incearca altceva.

Jeff Bezos a pierdut milioane de dolari cu afaceri care nu au prins deloc la public. De exemplu, in 2009 a lansat serviciul de plati online Amazon WebPay pe care l-a inchis 5 ani mai tarziu. In 2015 a lansat o agentie de travel Amazon Destination pe care a inchis-o 6 luni mai tarziu, iar acestea nu sunt singurile afaceri in care miliardarul a esuat. Ideea este ca a stiut sa renunte la ele cand a trebuit si a continuat sa-si asume alte riscuri in alte parti.

2. Nu renunta, mergi mai departe!

Si totusi, de cele mai multe ori, esecul apare intr-un business tocmai pentru ca renunti. Cand business-ul tau este in declin, cel mai usor lucru pe care poti sa-l faci este sa renunti. Renunti pentru ca te simti coplesit, pentru ca nu poti sa-ti asumi anumite riscuri sau pentru ca esti neexperimentat si nu stii ce sa faci mai departe.

Indiferent insa de motivele pentru care vrei sa renunti, inainte de a face asta, asigura-te ca ai facut tot posibilul ca sa-ti pui pe picioare afacerea. Iti datorezi asta tie, afacerii pe care ai construit-o si angajatilor care depind de tine. Iata cateva sfaturi despre cum sa treci peste declinul afacerii tale si cum sa eviti un esec total!

Cum sa eviti declinul in business: 6 idei salvatoare

1. Investeste in echipa ta si creeaza o cultura de asumare a responsabilitatii

Fara o echipa buna langa tine, nu ai nici o sansa. Prin urmare, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa investesti in oamenii tai, sa-i faci sa creada in business-ul pe care-l conduci si sa-i faci sa se simta o adevarata echipa. Creeaza o cultura care sa incurajeze gandirea critica, incurajeaza-i sa-si spuna opiniile si responsabilizeaza-i in activitatile lor zilnice.

Cateodata, oamenii din echipa ta pot fi mai aproape de piata decat tine si pot identifica mai repede problemele, dar daca nu sunt motivati sa vorbeasca, nu vor avea curajul sa-ti spuna ceva, iar lucrurile se vor agrava.

Creaza o cultura in care sa comunici deschis cu oamenii tai, o cultura in care oamenii isi asuma responsabilitati si au puterea de a lua decizii. Vei fi surprins sa vezi ce minuni poate face un grup de oameni determinati si motivati.

2. Cauta feedback-ul negativ de la clientii tai

De multe ori antreprenorii sunt plini de optimism si au incredere oarba in afacerea lor. Acesta este in principiu un lucru foarte bun, o calitate esentiala fara de care un antreprenor nu poate fi antreprenor. Insa, atunci cand lucrurile incep sa stagneze sau sa mearga un pic mai rau, nu trebuie sa stai si sa astepti cu optimism sa se indrepte. Ce trebuie sa faci este sa intelegi CE si DE CE nu functioneaza in afacerea ta.

Cauta feeback-ul negativ de la clienti, vezi care sunt problemele lor vis-a-vis de produsele si serviciile pe care tu le oferi si incepe sa te gandesti la solutii.

Intrebat care este cel mai bun sfat pe care poate sa-l dea antreprenorilor, Jack Welch, fostul CEO de la General Electric a raspuns fara sa clipeasca: ”Panicheaza-te mai repede!”.

Asadar, nu astepta ca lucrurile sa se agraveze, vezi ce probleme are compania ta si dedica-ti timpul pentru a gasi mai repede solutii.

3. Fii deschis la idei noi

Nu le stii tu pe toate. Incearca sa fii obiectiv, sa te separi emotional de afacerea ta si sa nu fii prea mandru sa ceri ajutor din alta parte. Chiar daca consideri ca ideile tale sunt cele mai bune, nu strica sa ceri sfaturi de la oamenii din echipa ta, de la un antreprenor sau de la un consultant de business.

Fa-ti contacte, intra in diverse comunitati si vei vedea ca nu esti singurul care trece prin ceea ce treci tu. Vei fi surprins sa vezi cat de dispusi sunt ceilalti antreprenori sa impartaseasca cu tine din experienta lor si vei vedea ca vei gasi raspuns la multe din problemele tale acolo.

4. Taie din costuri, chiar daca asta inseamna sa concediezi

 

 

Daca ai probleme de natura financiara sau daca iti dai seama ca nu ai oamenii potriviti in postul potrivit, nu-ti fie frica sa-ti reduci sau sa-ti schimbi echipa. Chiar daca sa concediezi oameni din echipa ta este unul dintre cele mai grele lucruri pe care trebuie sa le faci, nu lasa ca acest lucru sa te paralizeze.

Atunci cand estti intr-o situatie de criza, daca simti ca nu ai angajatii potriviti si cand iti dai seama ca disponibilizarea este inevitabila, nu o amana. Gandeste-te ca trebuie sa tai piciorul sau mana bolnava daca vrei sa supravietuiesti. Taie repede, fara regrete, pana nu e prea tarziu, pentru ca poti reconstrui si poti reincepe angajarea in circumstante mai bune. Vorbeste cu angajatii, fii transparent si spune-le exact care este situatia.

5. Pastreaza-ti imaginea de ansamblu asupra pietei si afacerii tale

E usor sa te pierzi in detalii, in prezentari fumoase de Powerpoint si rapoarte de Excel. Treaba ta este sa-ti pastrezi o imagine de ansamblu a pietei in care-ti desfasori activitatea si sa stii care este locul tau in aceasta piata. Incearca sa intelegi trendurile si sa fii cu un pas inaintea competitorilor tai.

6. Fa-ti un plan pentru activele companiei

Daca afacerea ta nu are cum sa evite esecul, activele companiei te pot ajuta sa supravietuiesti pana gasesti o noua solutie. Inchiriaza cladirea in care-ti desfasori activitatea sau echipamentele pe care le detii. Nu trebuie sa te grabesti sa vinzi totul, incearca mai intai sa vezi daca poti face rost de bani din inchirierea bunurilor pe care le ai.

Sunt multe companii care se imbogatesc cumparand proprietati (la pret redus) de la antreprenori care nu le mai pot intretine. Inainte de a-ti vinde proprietatile, gandeste-te la un contract de inchiriere sau leasing, iar daca singura optiune viabila ramane vanzarea, negociaza in asa fel incat sa-ti pastrezi o parte din dreptul asupra proprietatii respective.

Esecul este parte din drumul spre succes. Invata cum sa faci fata esecului si nu-ti fie frica sa o iei din nou de la capat!