Internet de mare viteza pentru aproape 30% dintre companiile Romaniei

https://www.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/internet-7020.jpg
Foto: spicenet.co.tz

Aproape 30% dintre companiile mici si mijlocii din Romania au acces la Internet de mare viteza (mai mare de 30 Mbps), peste media statelor noi membre ale UE (NMS13 - New Members State), potrivit raportului Digital Economy Lab 2016 (DELab), publicat recent.

Conform statisticii, in Romania 9% dintre companiile mici si medii (SMEs — Small and Medium-sized Enterprises) nu au deloc acces la Internet.

De asemenea, 29% din totalul firmelor de marime mica si medie utilizeaza internet de mare viteza, peste nivelul NMS13, care se situeaza la 23%.

In același timp, 28% dintre SMEs utilizeaza internet la viteze reduse, mai mici de 10 Mbps, comparativ cu media de 40% inregistrata in randul celor 13 state nou venite in Uniunea Europeana.

In ciuda acestor date, raportul DELab arata ca Romania este statul in care pretul mediu lunar al unui abonament la internet este de sub 19 euro, cel mai mic fata de media din UE15, de 37 de euro.

La nivelul competentelor digitale, Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana și numai 16% dintre romani au cunostinte digitale de baza, in comparatie cu media de 30% a EU15 si 26% in tarile NMS13.

Insa, raportata la cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Romania se claseaza pe locul doi la viteza de Internet si pe locul trei la utilizarea retelelor de socializare.

In acelasi timp, Romania  se afla pe pozitia 23 in privinta conectivititatii, respectiv pe locul 27 la capital uman, la utilizarea internetului si la servicii publice digitale.

Conform datelor citate, din categoria NMS13 fac parte: Bulgaria, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.

Totodata, tarile incluse in categoria UE15 sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia si Regatul Unit al Marii Britanii.

 

Sursa: Agerpres

Autor: Diana Petroiu