5 someri pe un loc de munca. De ce nu sunt ocupate totusi posturile libere?

5 someri pe un loc de munca. De ce nu sunt ocupate totusi posturile libere?

Datele din primele luni ale anului 2024 arata ca exista in continuare dezechilibru pe piata muncii din Romania. Acolo unde exista posturi libere, nu sunt ocupate, in timp ce rata somajului este in crestere. Raportul arata ca avem aproximativ 5 someri pe fiecare loc de munca. Totusi, multe joburi raman vacante pentru ca nu satisfac cerintele somerilor: locatie, remuneratie, conditii. 



Cei mai multi someri sunt in mediul rural 

Potrivit celor mai recente date ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, la sfarsitul lunii februarie 2024, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 3,06%, iar numarul total de someri la finele lunii februarie 2024 a fost de 246.701 de persoane. Numarul somerilor neindemnizati a crescut cu 7.826 de persoane fata de luna precedenta.

 

Sunt romani fara venituri care nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca. In continuare problema cea mai mare ramane in satele si comunele Romaniei. Aici, oamenii  nu au investitori care sa le ofere joburi, iar de multe ori naveta este un mare impediment. 

 

Datele oficiale arata ca 70.270 someri provin din mediul urban si 176.431 someri provin din mediul rural. Cei mai multi someri aveau intre 40 – 49 de ani, urmati de cei cu varsta peste 55 de ani, iar numarul somerilor barbati l-a depasit pe cel al femeilor.

 

Totodata, somerii fara studii si cei cu nivel de instruire primar au o pondere mai mare in totalul somerilor inregistrati in evidentele ANOFM. Sunt urmati de cei care au finalizat opt clase, iar cei mai putini sunt cei cu studii universitare.  

 

 

5 someri la fiecare loc de munca 

In luna martie, acestia au avut la dispozitie, la nivel national, peste 52.000 de locuri de munca vacante. Asta se traduce in aproape 5 someri la fiecare loc de munca liber. 

 

Cele mai multe locuri de munca au fost disponibile oferite pentru: curier, muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor, agent de securitate, muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet, manipulant marfuri, lucrator comercial, ambalator manual, adica fix pentru acei someri cu studii reduse sau medii

 

De ce numarul somerilor tot creste, iar locurile de munca raman uneori vacante luni la rand? Explicatiile ar fi mai multe: de la mobilitatea redusa a fortei de munca, la conditii asteptate de candidati si la impedimente in special pentru mediul rural

 

In cazul somerilor cu diploma, faptul ca in Romania munca la distanta (remote) nu este inca agreata de multi angajatori reprezinta un impediment in procesul de recrutare. Desi exista candidate potriviti jobului vacanta, acestia nu au posibilitatea de a lucra de la sediul angajatorului sau naveta este prea mare, astfel ca sunt respinsi sau resping oferta.

 

In cazul somerilor fara studii, pentru care sunt disponibile locuri de munca, dar raman neocupate, principalele probleme sunt legate de salariu si mobilitate. Mai exact, pentru cei din mediul rural, unde nu exista mijloace de transport care sa realizeze legaturi cu orasele dezvoltate, daca angajatorul nu ofera conditii de transport, sansele de recrutare sunt mici. Lipsa unor conexiuni de transport reprezinta un impediment real. Totusi, acolo unde angajatorul vine si cu aceasta facilitate, apar si alte motive: salariile prea mici, conditiile grele de munca (industria grea, in special), asteptarile nerealiste ale somerilor.