Cea mai rapida drona, inventia unui tanar de 18 ani

Cea mai rapida drona, inventia unui tanar de 18 ani

In timp ce colegii sai se gandeau cum sa isi petreaca intr-un mod cat mai distractiv anii de adolescenta, proaspatul licean George Matus zbura spre Silicon Valley, ca sa isi pitchuiasca propria drona la investitori tech de top.

"A fost foarte stresant sa ma duc la intalniri de afaceri si sa port aparat dentar. Tatal meu ma conducea la intalniri, pana acum cateva luni”, a declarat George, pentru TechInsider.

Dar munca facuta din pasiune a dat in timp roade.

Matus, in varsta de 18 ani, este acum CEO la Teal (cunoscuta inainte ca iDrone), compania care a reusit sa se diferentieze pe piata dronelor de consum, prin faptul ca a livrat un quadcopter care poate face de toate: de la curse, pana la gaming in realitate virtuala.

Cele mai multe drone sunt create pentru un singur scop: cum ar fi fotografia aeriana pentru industria de film, sau supravegherea in zone ce sunt prea periculoase pentru a trimite oameni.

In acest sens, Matus si-a dorit sa construiasca o drona care sa se adreseze atat incepatorilor,  cat si profesionistilor: “Nu mi-am dorit sa construiesc doar o camera zburatoare.”

Drona de la Teal este in acelasi timp autonoma si controlata prin telecomanda. Un user o poate ridica in aer si sa o seteze sa urmareasca pe cineva pe terenul de fotbal, sau sa o ia pe o pista, la o intrecere cu prietenii. Drona vine echipata cu camere 4K si cu tehnologie de recunoastere a imaginilor, ca sa isi aminteasca chipurile si sa filmeze momentele pe care vrei sa le capturezi. Compania Teal isi doreste ca drona sa devina ca un fel de platforma a aplicatiilor.

Procesorul se deplaseaza cu o viteza uimitoare. Poti chiar sa iti pui niste casti de realitate virtuala si sa urmaresti un live stream cu ceea ce vede drona.

Cel mai impresionant, are o viteza uimitoare. Atinge pana la 60 de mile/ ora, in mai putin decat o secunda, si poate atinge chiar si pragul de 70 de mile, lucru care o face sa fie una dintre cele mai rapide drone din lume. Matus afirma ca a intrecut-o chiar si pe Tesla.

Viata bateriei insa lasa de dorit. Drona zboara pentru 10 minute si inca 20 de minute, daca foloseste o baterie de mare rezistenta, care se vinde separat.

Cand ne-am intalnit, Matus a asezat drona de dimensiunea unui Frisbee, pe iarba, si a lansat-o in aer folosind o telecomanda (exista si o aplicatie pentru smartphone si tablete). S-a inaltat mult, lasandu-i pe copiii din parc extaziati.

Matus a crescut mesterind aparate care zboara, in fata casei sale din Utah. A construit prima lui drona autonoma cand avea numai 11 ani si a castigat prima cursa importanta la 16 ani. De-a lungul anilor, a pastrat o lista cu caracteristicile pe care le asocia cu “drona lui de vis”.

La un moment dat, s-a hotarat sa o si construiasca.

In timp ce si-a prezentat drona la un hackaton de la Universitatea din Stanford, in anul 2015, Matus s-a intalnit cu un reprezentant de la Thiel Fellowship (un program creat de miliardarul Peter Tiehl care le ofera tinerilor 100.000 de dolari, pentru a ingheta anii de liceu, pastrandu-si toata atentia pe construirea unor produse tech noi). Matus isi aminteste cu umor: “I-am intrebat daca imi pot termina liceul, la care reactia lor a fost: Stai putin, inca esti la liceu?”

Cu permisiune din partea conducerii, si-a petrecut jumatate din zi lucrand in laboratorul de robotica de la scoala. Grant-ul primit i-a permis sa isi ia in echipa inca trei persoane si sa investeasca in produse, ca sa dezvolte drona.

Primul produs de la Teal’s, pe care Matus il alinta ca “smartphone-ul dronelor”, poate sa fie precomandat pentru suma de 1,299 de dolari.

Intre intalniri cu investitori si munca sa la hardware, il puteti gasi pe Matus in spatiile deschise din Utah, facand ceea ce iubeste mai mult: “sa zboare”!

“Inca il simt ca pe un hobby”, marturiseste tanarul antreprenor.

 

Autor: Melia Robinson

Traducere: Diana Petroiu

 

 

Surse:    Tech Insider,  The Verge