Programul care analizeaza sanatatea cladirilor

Programul care analizeaza sanatatea cladirilor

Potrivit publicatiei Digital Trends, cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology din SUA au dezvoltat un program de calculator care analizeaza vibratiile ambientale produse de factori din imediata apropiere a unei cladiri. Informatiile colectate sunt utilizate pentru monitorizarea eventualelor pagube si a stresului mecanic la nivelul cladirii.

Programul a fost testat chiar pe o cladire MIT, 21 Story Green Building, un turn de beton proiectat de arhitectul I.M. Pei in anii '60. Este vorba de cea mai inalta cladire din Cambridge, Massachusetts.

Echipa de la MIT poate estima ce se intampla in diferite situatii de tensiune, intrucat analizeaza datele despre structura turnului, cu ajutorul multor senzori, algoritmi si o cu o simulare avansata de calculator.

Programul a luat in calcul dimensiunea cladirii, precum si alti parametri important: densitatea peretilor de beton, a placilor, a grinzilor si a treptelor fiecarui etaj. Ulterior, programul poate fi imbunatatit pentru a ajuta la monitorizarea nivelului de stres al cladirii.

''Mi-as putea imagina ca, in viitor, un astfel de sistem de monitorizare ar putea fi implementat pe toate cladirile noastre, extins la nivelul oraselor'', a declarat cercetatorul principal, Hao Sun.  Astfel,“cladirile ar putea deveni inteligente si ar putea sa-și estimeze singure nivelul de sanatate in timp real''.

Noul program ne poate avertiza cand vor exista anumite distrugeri la nivelul structurii cladirilor.

 

Surse: DigitalTrends, Agerpres