Romania, in urma la infrastructura de plati electronice. Nivelul redus de alfabetizare financiara cere masuri urgente

Romania, in urma la infrastructura de plati electronice. Nivelul redus de alfabetizare financiara cere masuri urgente

Romania a ramas in urma la capitolul infrastructura de plati electronice. Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca, numarul de terminale de plata (POS) se situa la peste 332.000 la mijlocul anului trecut, in timp ce media europeana este dubla. Mai mult, conform unui studiu realizat de o companie globala care ofera solutii de plata, 2 din 5 romani nu au acces la produse si servicii financiare si, prin urmare, nu pot utiliza platile digitale.

 

Digitalizarea IMM-urilor si alfabetizarea financiara a populatiei

Datele BNR arata ca numarul de carduri in circulatie era de 20,2 milioane, anul trecut. Romania are aproape 18 terminale la mia de locuitori fata de media europeana de 36 de terminale, conform datelor BCE.

Dezvoltarea infrastructurii de plati electronice este o necesitate pentru tara noastra. Recent, ANAF, Asociatia Platilor Electronice din Romania si Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania au lansat o campanie de informare “Accepta plata cu cardul”.

Principalele piedici in dezvoltarea infrastructurii de plati electronice le reprezinta nivelul redus de digitalizare in randul IMM-urilor, dar si nivelul de educatie financiara in randul populatiei.

Datele raportului european privind Indicele economiei si societatii digitale din 2022 arata ca, in Romania, ponderea IMM-urilor care au cel putin un nivel de baza de intensitate digitala (22%) si procentajul intreprinderilor care fac schimb electronic de informatii (17%) sunt cele mai scazute din UE.

Antreprenorii vad transformarea digitala ca o necesitate si solicita acordarea de deduceri fiscale pentru cheltuielile aferente acesteia sau finantarea de cursuri de perfectionare in acest domeniu pentru angajati. Prin urmare, prioritatea noastra trebuie sa fie reprezentata de educarea mediului de afaceri, a angajatilor in general, a spatiului public in domeniul digitalizarii”, a declarat Florin Jianu, presedinte CNIPMMR, in cadrul campaniei de informare.

Legislatia a impus firmelor obligatia de a pune la dispozitia clientilor optiuni digitale de plata incepand cu 1 ianuarie 2023.

Conform ultimelor prevederi legale (Legea nr. 370/2022), persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, amenzile pentru neconformare fiind intre 20.000 si 50.000 lei”, a informat ANAF.

Romania are un grad de bancarizare scazut. Datele recente arata ca ponderea populatiei bancarizate este de 60%, foarte scazuta comparativ cu alte tari din regiune: 78% in Ungaria, 81% in Bulgaria si 86% in Croatia.