11 stiluri de leadership nociv

11 stiluri de leadership nociv

Sa fii lider nu este ceva cu care te nasti. Prespune mult efort si munca, dar si dorinta de a lucra cu si pentru oameni. Sa afli ce stil ti se potriveste tie si echipei inseamna sa treci printr-un proces de “testare si eroare”, mai ales cand te afli la inceput.

Dar gasirea unui stil de leadership este extrem de importanta, pentru ca liderii neeficienti produc greseli costisitoare, lasand in urma angajati demotivati si nemultumiti, precum si o tona de decizii proaste.

Publicatia Success a analizat 11 stiluri de leadership nociv pe care le putem intalni la job si in business:

1) Stilul de micromanagement

Exista o linie subtire intre a intelege cat de mult trebuie sa-i ajuti pe angajati si cat trebuie lasati sa lucreze individual. Desigur ca uneori ajutorul este necesar, dar managerii trebuie sa invete sa stea si in umbra, lasandu-i pe angajati sa ia decizii. Altfel, se pot trezi ca angajatii se simt lipsiti de motivatie.

Simptome:

- echipa demotivata

- angajati dependenti

- ineficienta a muncii

2) Stilul “Totul merge”

Relaxarea este la fel de nociva ca exigenta excesiva la un manager. Multi abordeaza acest stil mai indiferent pentru a fi placuti de angajati. Insa un manager trebuie sa fie capabil sa foloseasca si disciplina in folosul echipei sale.

Simptome: 

- munca “lenesa”

- nerespectarea deadline-urilor

- scaderea productivitatii

3) Stilul autocratic

Desi acest stil poate fi bun in anumite situatii, ii caracterizeaza pe managerii care iau decizii ce apoi trebuie sa fie respectate orbeste de angajati. Acestia din urma pot fi pusi in situatia neplacuta de a munci cu un material cu care nu sunt de acord, numai pentru ca “asa trebuie”.

Simptome:

- decizii proaste

- scaderea productivitatii

- compania nu mai este performanta

4) Stilul generalului “mereu in control”

Pe acest tip de manager il intalniti, de cele mai multe ori, in corporatii importante, unde CEO-ul simte nevoia sa impresioneze si sa demostreze tuturor ca el iese in fata.
Desi uneori functioneaza un astfel de management, este o aventura sa testezi lucruri si idei noi. Un astfel de manager uita sa fie rabdator, caracteristica esentiala pentru un lider.

Simptome:

- nu incearca lucruri noi

- manager temperamental

- lipsa de respect a angajatului pentru manager

5)  Stilul autosuficientului incurabil

Daca un manager este obsedat de cata incredere depune in ceilalti si considera ca unii angajati creeaza probleme, atunci vorbim de un manager care are un stil de leadership autosuficient. Ii place sa controleze totul si, la fel ca in cazul stilului de micromanagement, va rapi din puterea de decizie si actiune a subalternilor sai.

Simptome:  

- relatie proasta intre manager si angajati

- angajatii nu devin independenti in rolurile lor

- angajatii pot sa poarte resentimente managerului

6) Stilul dictatorial

Acest tip de manager nu ia in considerare opinia angajatului, intrucat considera ca numai el are dreptate in orice situatie. Un astfel de stil de conducere creeaza o atmosfera tensionata si neplacuta la job, iar angajatii devin simple instrumente pentru indeplinirea task-urilor.

Simptome:

- echipa se simte incapabila

- angajatii simt ca nu progreseaza

- exista riscul unor decizii proaste sau scumpe

7) Stilul consistentei excesive

Managerul in cauza traseaza limite stricte, din care angajatul nu poate iesi. Este mereu ingrijorat ca daca nu se respecta regulile si limitele, angajatul va profita de pe urma companiei. Acest tip de manager nu este placut de oameni, pentru ca pune prea multe restrictii si, prin urmare, nu ii motiveaza deloc.

Simptome:

- motivatie slaba a angajatului

- angajatii devin rebeli

- angajatii vor sa isi dea demisia

8)  Stilul de management “ciuperca”

Il intalnim in companiile in care nu exista comunicare intre angajati si manageri.
Prin urmare, angajatii au putine responsabilitati in companie. Se poate exemplifica prin situatia din filmul Titanic, cand doar o parte din echipaj stia ca vasul se va scufunda.

Simptome:

- cominicare defectuoasa

- neintelegeri intre angajati

- confuzie in cadrul echipei

9) Stilul “bomba moralista”

Asigura-te ca nu esti prea dur cand iti critici angajatii, pentru ca ei pot alege oricand sa plece pentru a munci intr-un loc unde vor fi apreciati just.

Simptome:

- angajatii nu sunt motivati

- angajatii au relatii proaste cu mangerii

10) Stilul “urlatorului”

Desigur ca este important sa verifici munca angajatilor si sa impui respect. Dar un manager care tipa la angajati nu ii respecta pe oamenii cu care lucreaza, motiv pentru care acestia si ajung sa plece.

Simptome: 

- relatiile la job nu evolueaza

- loc de munca neproductiv

- echipa nu isi respecta managerul 

11) Stilul “pescarusului”

Acest stil este, deseori, asociat cu managerii care se afla la inceput si nu au experienta. Pentru ca sunt oameni care intervin numai atunci cand este o problema! Angajatii nu aud de la ei nici un fel de feedback sau lauda cand realizeaza ceva bun, asa ca se simt abandonati si singuri la job. Prin urmare, intreaga echipa orbecaie pe intuneric, fiind lipsiti de motivatie.

Simptome: 

- lipsa de motivatie

- relatii proaste intre angajati-manager

Unul dintre cele mai importante aspecte, cand intri pe o pozitie de management intr-o companie, este sa cunosti angajatii si ce ii motiveaza, implicandu-i in cresterea echipei. Dar acest lucru nu se poate concretiza daca nu cunosti etosul afacerii pentru care lucrezi. Incearca sa te apropii cat mai mult de versiunea liderului cautat si apreciat de catre oameni. Echipei tale trebuie sa ii faca placere sa lucreze cu tine!

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn! 

 

Sursa: Success.com

Traducere: Diana Petroiu