Cum sa devii un maestru al negocierilor in viata si in cariera

Cum sa devii un maestru al negocierilor in viata si in cariera

Abilitatile tale de negociere iti influenteaza calitatea vietii si au un impact major asupra drumului pe care il vei urma in cariera.

Atunci cand vine vorba despre job, iti poti negocia salariul, concediile sau programul de lucru. In viata de zi cu zi, iti poti negocia contractele cu furnizorii de servicii si poti gestiona relatiile cu oamenii din jur intr-un mod eficient.

 

Iata cateva sfaturi esentiale care te vor ajuta sa-ti dezvolti tehnicile de negociere in fiecare zi:

 

Cere o reducere

Nu-ti fie teama sa ceri un discount atunci cand negociezi un contract. Oamenii se tem sa ceara reduceri pentru ca nu vor sa para lacomi, dar aici este vorba despre banii tai. Tu esti clientul, e dreptul tau. Daca nu ceri, nu iti va oferi nimeni din proprie initiativa.

* Daca internetul merge prost, cere o reducere.

* Daca ti se aduce comanda gresita la restaurant, intreaba-i cum se pot revansa.

* Daca site-ul companiei aeriene a cazut atunci cand cautai suport, cere un discount

Nu e nevoie ca ceva rau sa se intample pentru a solicita o reducere; poti cere discount-uri pentru simplul fapt ca esti membru de mai mult timp.

 

Vorbeste cu manager-ul

Cei mai buni negociatori se simt confortabil sa vorbeasca cu persoanele aflate in functii mai mari. Acest lucru nu trebuie sa te intimideze, aminteste-ti ca tu esti clientul.

In plus, vei afla informatii concrete intr-un timp mai scurt decat daca ai vorbi cu cineva care poate ca nu e in masura sa te lamureasca.

 

Invata sa spui “NU”

Ca negociator, trebuie sa iti cunosti prioritatile. Spune “NU” atunci cand nu ai timp sa raspunzi la un chestionar, cand nu ai nevoie de un credit pe care o banca incearca sa ti-l vanda sau cand nu poti ajunge la o petrecere pentru ca, in seara respectiva, planuisei sa iti scoti familia la cina.

Aceasta practica te va ajuta enorm si in cadrul job-ului, unde un “NU” spus atunci cand se cuvine te va scuti de sarcini care nu tin de competenta ta si te va ajuta in negocierea unui salariu mai mare.

 

Abilitatile de negociere sunt cruciale in cariera si trebuie dezvoltate in viata de zi cu zi. Nu ezita sa te folosesti de situatiile cotidiene pentru a le perfectiona.

 

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter sau LinkedIn!

Sursa: Forbes

Traducere: Andrei Bobe