Gandirea pozitiva poate fi rea pentru sanatate

Gandirea pozitiva poate fi rea pentru sanatate

Antreprenorii sunt optimisti inveterati. Nu ai cum altfel, cand iti risti tot elanul tineretii pentru o idee care conteaza pentru tine.

Dar a ramane pozitiv ar putea sa fie nociv pentru tine. Cel putin asa considera Gabriele Oettingen, profesor de psihologie la Universitatea din New York si la cea din Hamburg.

Dupa 20 de ani in care a studiat gandirea pozitiva, Oettingen a ajuns la concluzia ca optimismul pe termen lung poate avea efecte negative asupra productivitatii. Pe termen scurt, optimismul te face sa te simti mai bine.

“Cu cat oamenii gandesc mai pozitiv ca isi vor atinge scopurile, cu atat vor intarzia sa le si obtina”, a observat Oettingen.

Intr-unul din studiile realizate de Oettingen, cercetatorii le-au cerut studentilor care aveau o pasiune pentru cineva sa isi imagineze cum ar fi daca persoana pe care o plac ar aparea la o petrecere. Multi aveau in cap scenarii romantice in care reuseau sa discute cu persoana, stabilind o conexiune, iar altii se gandeau ca un alt rival ar fi putut sa  fure atentia persoanei pe care o placeau.

Dupa cinci luni, cercetatorii au verificat daca studentii facusera vreun pas pentru a initia o relatie cu persoana de care erau atrasi. Cei care creasera scenariul pozitiv, cu o fantezie perfecta, au fost cei mai inactivi in viata reala.

Oettingen justifica aceasta amanare prin faptul ca “ne implinim dorintele intr-un mod virtual, motiv pentru care nu actionam in viata reala.”

In mod evident, aceasta atitudine conduce la o performanta slaba, de unde va aparea si depresia, a remarcat Oettingen.

 

Cum sa transformi gandirea pozitiva in actiune

In incercarea de a ii ajuta pe oameni sa traiasca o viata mai sanatoasa si fericita, psihologul Oettingen si echipa de cercetatori care au condus studiul au venit cu o solutie. Le-au cerut oamenilor sa se gandeasca optimist la o provocare, apoi sa isi pastreze atentia pe anumite obstacole care le stau in cale, notandu-le in scris.

Dupa doua saptamani de la acest experiment, oamenii care se gandisera la obstacole, la fel ca si la potentialul unui succes, realizasera mai multe lucruri decat oamenii care nu s-au gandit la aceste obstacole.

Oettingen a creat o formula care se numeste DROP (Dorinta, Rezultat, Obstacol, Plan) si care ii poate ajuta pe oameni sa ajunga mai repede la rezultate.

Dorinta: Vizualizeaza ce se va intampla

Rezultat: Vizualizeaza implicatiile dorintei cand devine realitate

Obstacol: Realizeaza ce te tine pe loc

Plan: Realizeaza cum vei proceda data viitoare cand te vei confrunta cu un obstacol

Conceperea unui plan te ajuta sa ai o structura pe care o poti respecta. Avantajul este ca aceasta atitudine este una castigatoare atat in business, cat si in viata personala!

 

Sursa: Inc.com

Autor: Kimberly Weisul, Editor Inc.

Traducere: Diana Petroiu