Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau?

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau?

Potrivit publicatie Financial Times, pentru prima oara in istorie, Rusia va deveni cel mai mare exportator de grau, datorita unei recolte consistente care o ajuta sa devanseze alti competitori si sa exporte o cantitate de 30 milioane tone de grau.

Departamentul american al Agriculturii a estimat ca Uniunea Europeana, care in anul 2015 a fost lider mondial la exporturile de grau, isi va pierde titlul din cauza scaderii notabile a productiei de grau a Frantei.

Regiunea Marii Negre a devenit o forta pe piata internationala a graului, gratie celor trei factori: randamente inalte, monede slabe si scaderii costurilor cu transportul.

Prin urmare, livrarile de cereale din Rusia ar trebui sa creasca in 2016, in conditiile in care productia de grau ar urma sa atinga un nou record de cca. 70 milioane tone.

Regiunea Marii Negre a fost mereu cel mai important furnizor de grau pentru Orientul Mijlociu si Nordul Africii, dar actualmente un numar din ce in ce mai mare de tari din zona Golfului Persic si Africa renunta la graul din SUA si Australia, alegand graul din bazinul Marii Negre. De asemenea, scaderea costurilor cu transportul determina existenta urmatoarei situatii: tari indepartate precum Africa de Sud si Mexicul, care in mod obisnuit au cumparat grau din SUA, sa isi indrepte atentia spre Rusia.

Andrey Sizov, analist la firma de consultanta SovEcon din Moscova, sustine ca cresterea productiei de grau a Rusiei din ultimii patru ani se datoreaza “temperaturilor favorabile si cresterii nivelului tehnologic ca urmare a conditiilor economice bune pentru fermieri in anii precedenti”.

Producatorii francezi au fost afectati de ploile abundente de la inceputul anului, care au daunat atat randamentelor, cat si calitatii productiei de grau. Franta este principalul producator de grau din UE, iar in urma scaderii productiei franceze, UE va trebui sa se obisnuiasca cu locul al doilea in topul marilor exportatori mondiali din anul 2016.

De la inceputul anului pana acum, cotatia graului la bursa de la Chicago a scazut cu 10% pana la 4,24 dolari per bushel, iar cotatia graului francez de panificatie, convertit in dolari, a ramas tot 5,21 dolari.

Analistii preconizeaza ca productiile la nivel global si lipsa spatiilor de depozitare in Rusia vor da nastere unei competitii acerbe pe piata graului din acest an.

Arthur Marshall, analist la AHDB Market Intelligence, considera ca, in lipsa spatiilor de depozitare si avand o recolta record, fermierii si traderii rusi se vor orienta spre pietele externe, decizie care va provoca exporturi mari.

 

 

Surse: Economica.net, Financial Times