Schimbarile Codului Fiscal, migrarea de la contracte part-time la full-time si fenomenul concedierilor

https://www.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/schimbari-in-codul-fiscal-migrarea-de-la-contracte-part-tim-la-full-time.png
Foto: risco.ro

S-au inregistrat primele efecte oficiale ale modificarii Codului Fiscal, in sensul taxarii contractelor de munca part-time la nivelul salariului minim pe economie. Asa cum era de asteptat si cum au anuntat consultantii fiscali, a aparut pe de-o parte fenomenul migrarii de la contracte part-time la cele full-time, iar pe de alta parte sunt semnale ca si concedierile in cazul celor care lucrau cu jumatate de norma se inmultesc. Ministerul Muncii a publicat primele cifre.

Varianta oficiala: Cresterea numarului de contracte full-time

Dupa ce schimbarile din Codul Fiscal au atras un val de reactii negative din partea mediului antreprenorial, Ministerul Muncii a iesit cu primele cifre menite sa demonstreze contrariul. Astfel, in comunicatul institutiei se arata ca odata cu anuntul facut in spatiul public, conform caruia contractele de munca part-time vor fi taxate si impozitate la nivelul salariului minim pe economie, s-a produs o crestere a numarului de contracte full-time. Mai exact, de la 5.593.563 contracte de munca full-time – pe data de 31 iulie, la 5.621.537 contracte de munca ce au norma intreaga- pe data de 4 august.

Ministerul a oferit si varianta oficiala si motivarea din spatele deciziei de suprataxare a contractelor part-time: “Masura a fost luata dat fiind faptul ca s-a observat ca numarul de contracte de munca ce au norma partiala a urcat foarte mult si s-a ajuns la peste 1,1 milioane de astfel de contracte, un procent foarte mare raportat la numarul total de contracte de munca din Romania. O astfel de masura a mai fost luata de Guvernul Romaniei acum cativa ani, iar rezultatele s-au dovedit, atunci, a fi benefice, adica masura a dus la transformarea a 300.000 de contracte de munca ce aveau norma partiala in contracte de munca care aveau norma intreaga”.

Varianta sindicatelor si antreprenorilor: concedieri pe banda rulanta

De cealalta parte a baricadei, mediul antreprenorial are propria varianta si trage semnale de alarma potrivit carora intr-o perioada in care romanii sunt deja afectati de criza, situatia s-ar putea inrautati din cauza pierderii locurilor de munca generata de presiunea pusa pe umerii angajatorilor odata cu schimbarile fiscale.

Sondajul realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania indica faptul ca 47,7% din totalul angajatorilor intervievati care au evidentiat ca vor face concedieri, au declarat ca vor renunta la toti angajatii part-time, iar 22,5% ca vor concedia intre doi si cinci angajati.

Totodata, sindicalistii arata ca in spatele variantei oficiale, situatie sta diferit. Din cele peste 44.000 de contracte part-time desfiintate, doar unele au ajuns sa fie transformate in contracte cu norma intreaga. In cazul a peste 16.000 de contracte vorbim de concedierea definitive a angajatilor.

Consultantii fiscali sustin ca statul a ales din nou o varianta simpla, dar cu efecte devastatoare pentru romanul de rand. Asta pentru ca, in cazul contractelor part-time exista doua situatii: angajatii chiar lucrau doar 4 ore si erau platiti in consecinta, dar erau si cazuri in care contractele erau incheiate pentru jumatate de norma si angajatii prestau full-time. Pentru ca statul a pierdut controlul asupra situatiei a ales sa “pedepseasca” toti angajatorii, in locul unor controale si a unor masuri si solutii aplicate punctual.

Autor: risco.ro