Ce a declanșat inflația fără precedent din Europa. Cauzele exploziei prețurilor în România sunt în principal externe

Ce a declanșat inflația fără precedent din Europa. Cauzele exploziei prețurilor în România sunt în principal externe

Zona euro nu a cunoscut, de la înființare și până azi, o asemenea explozie de prețuri, iar motoarele economiei europene, Germania și Franța, nu s-au mai confruntat cu de zeci de ani cu astfel de presiuni inflaționiste.

În România, inflația anuală a depășit deja maximul ultimilor 10 ani, Banca Națională anticipând pentru 2022 o inflație formată din două cifre. 

Inflația în România va atinge recordul ultimilor 18 ani

Banca Centrală Europeană s-a văzut nevoită să își schimbe politicile legate de nivelul dobânzilor în 2022, pentru a răspunde presiunilor inflaționiste, și a anunțat că nu exclude o majorare a ratei de dobândă monetară în acest an.

În România, BNR a început încă din toamna anului trecut majorarea consecutivă, în pași mărunți de 0,25%, a dobânzii de politică monetară.

Ultima decizie în acest sens a fost adoptată miercuri, când BNR a decis o accelerare a ritmului de creștere a dobânzii de politică monetară, pe care a majorat-o cu 0,5 puncte procentuale, până la 2,50%.

Rata anuală a inflației este așteptată să-și accentueze semnificativ creșterea în trimestrul II 2022 și să urce la un nivel de două cifre, în principal ca efect al unor majorări mult mai ample ale prețurilor gazelor naturale și energiei electrice, ce se vor evidenția pregnant după suspendarea în luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici, arată BNR.

România nu a mai avut o inflaţie de două cifre din 2004, când a coborât la 9% de la peste 10%, așa cum a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, pentru agenția națională de știri Agerpres.

”Cauzele interne sunt secundare(...). Nu ne putem extrage din contextul global. Trebuie să ţinem seama de ce se întâmplă în lumea noastră, mai ales că inflaţia vine de afară.”, a subliniat reprezentantul băncii centrale.

Prețurile din energie au explodat

Potrivit lui Vasilescu, inflaţia nu are cauze interne exceptând acele cauze care au ţinut de ”stilul haotic în care s-a făcut liberalizarea” gazului şi electricităţii.

Principalul factor care a determinat scăparea de sub control a inflației, atât la nivel european, cât și în România, este legat de creșterea accelerată a prețurilor din zona energiei. 

Explozia prețurilor din energie este cauzată de evoluția puternic ascendentă în ultimul an al prețului certificatelor verzi.

Iar prețul certificatelor verzi, pe care peste 10 mii de companii sunt nevoite să le cumpere, continuă să crească: în ultimul an s-a majorat de aproape patru ori și acum este foarte aproape să depășească pragul psihologic de 100 de euro pe tona de CO2.

Prag psihologic pentru certificatele verzi

Ultimul record a fost atins marți, când drepturile de emisie pentru decembrie 2022, cele mai tranzacționate, au ajuns la 98,48 euro pe tonă.

Iar analiștii prognozează că pragul de 100 de euro va fi atins în curând și se va păstra, prețurile păstrându-și evoluția ascendentă, potrivit ilsole24ore.com.

Sistemul european de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) este principalul motor al inflației prețurilor la energie în Europa, un sistem bazat pe pariuri financiare derivate și multiplicator al unei taxe pe hidrocarburi.

Trebuie precizat că atât prețul cărbunelui, cât și al gazelor naturale, sunt direct  influențate de cotele de carbon. Acest lucru determină, de asemenea, prețul energiei electrice.

Trebuie precizat că UE lucrează la revizuirea legislației sale în domeniul climei, al energiei și al transporturilor în cadrul așa-numitului pachet legislativ ”Pregătiți pentru 55”, explozia prețului certificatelor verzi fiind în directă legătură cu  noile inițiative legislative care au venit de la Comisia Europeană. 

În aceste condiții, ambițiile Uniunii Europene legate de atingerea neutralității climatice până în 2050 se văd puse în pericol.