De săptămâna viitoare, populația eligibilă va primi pastile de iodură de potasiu

De săptămâna viitoare, populația eligibilă va primi pastile de iodură de potasiu

Ministrul sănătății susține că de săptamâna viitoare toate persoanele eligibile cu vârsta până în 40 de ani, vor primi pastile de iodură de potasiu gratuit. Mai mult decât atât, săptămâna aceasta, are loc o campanie de informare cu privire la utilizarea pastilelor de iodura de potasiu și al pericolelor pe care le implică folosirea lor fără recomandare.

Ce este iodura de potasiu?

Iodura de potasiu (KI) este sarea de potasiu a iodului stabil (neradioactiv). Poate ajuta la blocarea absorbției iodului radioactiv de către țesutul glandei tiroide mărind rata de eliminare prin procese fiziologice naturale şi astfel reducând riscul de cancer tiroidian.Glanda tiroidă este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv.

Pastilele de iodura de potasiu nu trebuie luate preventiv, ci doar în cazul unei situații de urgență generată de un accident nuclear.

Această necesitate apare pe fondul conflictului din Ucraina și al unui eventual accident nuclear, dar și a faptului că, în cazul unui astfel de accident, distribuția ar dura ceva timp, iar recomandarea este ca ele să fie administrate în primele 8 ore de la expunerea cu iod radioactiv.

"E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsească o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil", a declarat Alexandru Rafila.

De ce nu se poate administra iodura de potasiu persoanelor care au peste 40 de ani?

Adulților cu vârsta peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de KI , deoarece riscul de a dezvolta cancer tiroidian este redus la această categorie de vârsta şi riscul de reacții adverse este mai mare. Excepție fac situațiile în care autoritațile oficiale anuntă un nivel ridicat de radiație sau persoanele din această categorie fac parte din echipaje de intervenție cu expunere mare la radiație.

Ca toate medicamentele, iodura de potasiu poate provoca efecte adverse printre care hipersensibilitate (umflare a glandelor salivare, dureri de cap, respiraţie şuierătoare, tuse şi stomac deranjat), tulburări autoimune, glanda tiroidă hiperactivă sau mărită, depresie, nervozitate, impotență sau insomnie.