Studiu: Plafonarea prețurilor le energie nu rezolvă problema! Facturile vor atrage falimentul personal pentru multe familii din România

Studiu: Plafonarea prețurilor le energie nu rezolvă problema! Facturile vor atrage falimentul personal pentru multe familii din România

Asociația Energia Inteligentă trage un adevărat semnal de alarmă în legătură cu evoluția prețurilor la energie în următorii ani și cu ponderea costurilor legate de electricitate și de încălzirea locuinței în bugetul unei familii obișnuite din România.

Plafonarea prețurilor la gaz și energie nu rezolvă problemele, doar le amână până în primăvara viitoare, când vom constata că sărăcia ergetică este mai mare și că mulți consumatori au probleme în achitarea facturilor, scrie Asociația Energia Inteligentă - AEI într-o analiză publicată pe site-ul propriu.

Dezvoltarea de noi capacități de producție energie electrică și gaze naturale în România, dacă se va realiza în următorii ani, va aduce și costuri mai mari, deoarece aceste investiții trebuie recuperate de la consumatori, adică vor determina creșteri de prețuri.

Prețurile la energie, creștere accelerată                                                                            

Importurile de energie, tot mai complicate contextul internațional, vor fi și ele tot mai mari, la prețuri tot mai mari.

Taxele pe dioxid de carbon se vor tripla în următorii 30 de ani, taxarea pierderilor de metan, taxonomia activităților economice etc., toate vor aduce noi costuri și noi măriri de preț.

Prin urmare, majoritatea prețurilor din energie cel puțin se vor tripla în următorii 30 de ani, estimează sursa citată.

Dacă se ia în considerare că salariul mediu net pe economie din România va atinge anul acesta un nivel de 3.565 lei/lună/persoană și presupunând că într–o locuință locuiesc minim 2 persoane active, la un consum mediu de energie folosită în prezent în România, studiul realizat de AEI a calculat impactul ponderii în bugetul familiei al costurilor cu diverșii combustibili folosiți în locuințe.

A fost luată în considerare creșterea prețului mediu al diferitelor forme de energie și o creștere anuală cu 3% a salariului net, arată sursa citată, care a ajuns la niște concluzii extrem de îngrijorătoare.

Familiile cu venit mediu, faliment în câțiva ani

Astfel, costul cu utilitățile în bugetul unei gospodarii cu 2 salariați cu salariul mediu, considerând creșterea salarială de 3%/an, va fi după cum urmează în 2022: Încălzire centralizată fără subvenții – 11%, Gaze naturale – 10%, Lemne de foc – 8%, Electricitate – 24%.

Aceste procente cresc simțitor în anii care urmează, potrivit studiului citat:

2025 - Încălzire centralizată fără subvenții – 14%, Gaze naturale – 14%, Lemne de foc – 14%, Electricitate – 27%.

2030 - Încălzire centralizată fără subvenții – 17%, Gaze naturale – 17%, Lemne de foc – 18%, Electricitate – 30%.

2035 - Încălzire centralizată fără subvenții – 21%, Gaze naturale – 21%, Lemne de foc – 26%, Electricitate – 34%.

2050 - Încălzire centralizată fără subvenții – 34%, Gaze naturale – 33%, Lemne de foc – 33%, Electricitate – 35%.

În concluzie, costurile cu utilitățile (încălzire plus gaze plus electricitate) vor depăși încă din 2025 jumătate din bugetul unei familii cu două persoane active. În 2035, procentul depășește însă 75%, situație care nu are cum să fie sustenabilă și duce inevitabil la falimentul personal al membrilor care alcătuiesc familia.

Familiile cu venit minim, faliment încă de anul acesta

Situația este cu adevărat tragică în cazul unei familii în care ambele persoane active câștigă salariul minim pe economie. În acest caz, falimentul personal intervine încă din acest an.

Studiul ia în considerare veniturile minime nete din România la un nivel de 1.500 lei/luna/persoană și faptul că într–o locuință stau în medie 2 persoane cu acest venit, la un consum mediu de energie folosită în prezent.

Dacă se ia în considerare creșterea prețului diferitelor forme de energie și o creștere anuală cu 9,4% a venitului net, se desprinde următoarea prespectivă a utilităților energetice în bugetul familiei:

2022 - Încălzire centralizată fără subvenții – 25%, Gaze naturale – 16%, Lemne de foc – 20%, Electricitate – 57%.

2025 - Încălzire centralizată fără subvenții – 28%, Gaze naturale – 27%, Lemne de foc – 27%, Electricitate – 54%.