Sunt stimulentele fiscale bune in perioade de epidemie? Cazul Donald Trump

Sunt stimulentele fiscale bune in perioade de epidemie? Cazul Donald Trump

Coronavirusul este un inamic redudabil. Dar cu Donald Trump nu te pui. Aparitia presedintelui american in fata natiunii pentru a anunta masuri care sa ajute economia americana in fata unei posibile epidemii, i-a facut pe unii sa aiba speranta. Pe altii mai putin. Pentru ca, pana la urma, Donald Trump nu e Chuck Norris, iar COVID-19 nu este un film.

Printre altele, Trump a promis taieri de taxe, ajutoare financiare pentru intreprinderile si afacerile mici, dar si ajutoare fiscale pentru angajatii platiti cu ora si sectoarele vizate direct de coronavirus, cum ar fi cel hotelier. Masurile nu au fost primite cu foarte mult entuziasm, insa, nici chiar de catre republicani. De regula, suntem incantati de scaderile de taxe, dar cred ca in momentul de fata este prematur, a declarat senatorul de Texas John Cornyn. Iar pentru o imagine de ansamblu asupra felului in care raspunde Trump acestei crize, sa nu uitam ca in urma cu aproximativ o saptamana acesta isi donase salariul pe trei luni pentru lupta impotriva coronavirusului. 

Parerea specialistilor

Dincolo de aspectul politic al problemei, insa, exista si expertii care au o voce avizata asupra problemei. Iar unul dintre principalele argumente care vine din partea acestora impotriva stimulentelor fiscale, se refera la faptul ca o injectie de bani cash in economie pur si simplu nu ar avea timp sa produca efecte atat de rapid precum cele ale coronavirusului. Mai mult, dupa cum argumenteaza economistul John Furman, de regula dureaza aproximativ un an pana ca efectele unor asemenea masuri sa se faca simtite.

Cu toate acestea, tot el a fost cel care, intr-un editorial publicat recent in Wall Street Journal, sustinea ca ar trebui ca Congresul sa treaca un stimul de 350 de miliarde de dolari in lupta cu coronavirusul cat mai rapid. In fine, nu in ultimul rand, acelasi reputat John Furman a fost cel care a propus ca fiecarui american (adult) sa i se acorde 1000 de dolari bani cash, in vreme ce copiilor sa li se ofere, nici mai mult, nici mai putin decat 500 de dolari in perspectiva unei epidemii de coronavirus.

In afara de acest lucru, insa, spre deosebire de criza financiara din 2008, cand a fost afectata cererea (oameni cumparand mai putine bunuri), acum cea afectata este oferta. Cu alte cuvinte, daca atunci erau prea putini cumparatori, acum sunt pur si simplu prea putini ofertanti, mai ales in contextul in care, asa cum stim, o mare parte dintre bunurile americane sunt fabricate in China. Evident, acest lucru afecteaza economia americana din simplul fapt ca exporturile chinezesti sunt limitate in acest moment datorita coronavirusului, aspect dublat insa si de razboiul comercial dintre cele doua state care tinea prima pagina a ziarelor pana nu demult.

Este de la sine inteles, prin urmare, ca acesta este un alt motiv pentru care un stimulent financiar masiv, cel putin in ce priveste economia americana, ar fi total ineficient. Cu toate acestea, Donald Trump este asteptat sa revina chiar astazi cu masuri concrete privind ajutorul economiei tarii sale.

Sursa Photo: facebook.com/florinVcitu 

Economia romaneasca

In ce priveste potentialul raspuns al economiei romanesti in privinta unei crize financiare generate de coronavirus, semne dinspre guvernantii romani nu prea sunt. Ministrul finantelor publice, Florin Citu, a declarat doar faptul ca Romania are resursele si instrumentele fiscale si monetare pentru a raspunde economic crizei de coronavirus si pentru a atenua posibilele efecte negative daca aceste vor exista. Ce inseamna, insa, concret, acest lucru? Nu stim, si poate ca nici domnul Florin Citu nu stie exact. Ca de atatea alte ori in fata unor potentiale crize, insa, autoritatile romane se acopera cu promisiuni vagi, lipsite de consistenta. Dar sa promiti, asa cum stim, nu costa nimic. Cat despre lucrurile concrete pe care nu le spune Florin Citu, primul lucru la care ar trebui sa fie atenti romanii in cazul unei crize financiare severe, este, desigur, cursul leu-euro. Iar de acolo, daca acesta este afectat, orice este posibil. Mai ales, din pacate, ca ratele bancare ale romanilor sa explodeze.