Anul sabatic: Ce este și cum funcționează?

Anul sabatic: Ce este și cum funcționează?

Organizațiile oferă angajaților diverse tipuri de concediu, cum ar fi concediu medical, concediu de odihnă sau concediu pentru creșterea copilului. Unul dintre tipurile mai puțin frecvente de concediu este anul sabatic.                                       

Anul sabatic reprezintă „o pauză de la muncă” în timpul căreia angajații își pot urmări interesele, cum ar fi călătoriile, scrisul, cercetarea, voluntariatul sau alte activități (chiar și odihnă). În acest timp, angajatul este încă angajat la organizația lor, dar nu trebuie să își îndeplinească sarcinile normale de serviciu sau să se prezinte la serviciu.

Un an sabatic este o oportunitate de dezvoltare profesională. O șansă de a vă aduna gândurile și de a privi mai îndeaproape aspectele vieții și muncii voastre.

Această practică este comună în instituțiile de învățământ: de exemplu, un profesor poate lua un concediu sabatic pentru un semestru sau două pentru a preda la o universitate străină sau pentru a face cercetări în domeniul lor.

Unele corporații oferă și un concediu sabatic profesional ca beneficiu – în 2018, 15% dintre angajatori ofereau perioade sabatice (deși doar 5% ofereau concediu sabatic plătit). Acest concediu se acordă angajaților după ce împlinesc un anumit număr de ani în serviciu, de obicei mai mult de cinci. 

Concediul sabatic este plătit sau neplătit?

Adesea, concediul sabatic este plătit, fie cu salariul integral, fie cu un procent din acel salariu – deși unele organizații pot oferi concediu sabatic fără plată. 

Cum funcționează un an sabatic?

Angajații care se califică pentru acest tip de concediu vor trebui, de obicei, să îl solicite cu câteva luni înainte. Organizațiile vor lua în considerare acea cerere și o vor aproba dacă îndeplinește criteriile lor. Organizațiile vor trebui, de asemenea, să facă aranjamentele necesare pentru a înlocui acel angajat atâta timp, cât va dura concediul sabatic sau să împartă munca între alți angajați. 

Multe organizații au reguli specifice cu privire la perioadele sabatice. De exemplu, angajații ar putea avea nevoie să-și ia concediul sabatic într-o perioadă specificată după ce devin eligibili. De asemenea, dacă un angajat alege să profite de un concediu sabatic, este posibil ca acesta să fie nevoit să se angajeze să rămână în companie pentru cel puțin o perioadă specificată după ce se întoarce.