2021: Facultati care te pregatesc pentru profesii bine platite

2021: Facultati care te pregatesc pentru profesii bine platite

Daca in urma cu cativa ani era bataie pe locuri la admiterea in Facultatea de Drept sau Jurnalism, lucrurile s-au schimbat radical intre timp. Cu fiecare an creste numarul candidatilor la "facultatile viitorului". Este vorba despre acele institutii de invatamant superior care ii pregatesc pe tineri pentru cele mai cautate si bine platite profesii. Printre acestea se numara electronica, IT, constructii, ingineri sau resurse umane.

Planuri pentru admitere in 2021  

Nevoile societatii se schimba, la fel si comportamentul indivizilor. Ceea ce era o prioritate in anii 2000-2010, acum devine istorie. Tinerii incearca astfel sa tina pasul cu evolutia pietei, cu dezvoltarea tehnologiei, sa se adapteze noilor cerinte si sa se orienteze spre acele profesii care vor fi cautate un timp indelungat. Generatia de astazi este pragmatica si mult mai nerabdatoare sa obtina o pozitie pe piata muncii. Ca o paralela, daca in trecut studentii erau preocupati strict de cursuri si teorie, acum sunt mult mai concentrati pe partea practica. Imbina perioada studiilor cu internship-uri, joburi part-time sau cu initierea unor mici afaceri pe cont propriu.

De admiterea anului 2021 ne mai despart cateva luni, insa multi au planurile facute. In topul preferintelor viitorilor studenti se afla si anul acesta facultatile tehnice. Batalia se va da pe locurile de la Politehnica si universitatile care ofera o diploma in domeniile: electronica, IT, robotica, inginerie, constructii, marketing si digital marketing, management si banking.

Aceste specializari sunt puternic ancorate in realitatea de zi cu zi si nevoile pietei, iar joburile in aceste domenii sunt foarte bine platite. Spre exemplu, un software engineer castiga si 2000 de euro pe luna, un manager sisteme IT este platit cu sume intre 1500 si 3000 de euro pe luna, in functie de complexitatea sarcinilor si responsabilitati. Un inginer este platit cu sume intre 1500 si 4000 de euro lunar.

In sectorul digital marketing castigurile sunt in crestere. Daca ai cunostinte de IT si marketing si un spirit analitic, este varianta potrivita pentru tine.

Printre domeniile aflate la mai cautare se mai numara si resurse umane si limbi straine. Un manager de resurse umane intr-o companie mare ajunge si la un salariu de 2000 de euro/luna, iar un translator poate incasa pana la 40.000 de euro anual. In cazul lor, sumele varieaza in functie de domeniu si de limba. Un traducator de limba germana, olandeza sau araba este platit lunar si cu 3000 de euro. Mai putin primesc traducatorii de italiana sau spaniola. Limba chineza este de asemenea o alegere buna pentru cei care vor sa urmeze o facultate de limbi straine.