28 ianuarie 2020, Ziua Europeana a Protectiei Datelor

28 ianuarie 2020, Ziua Europeana a Protectiei Datelor
Foto: Pixabay.com

Pe data de 28 ianuarie 2020, se aniverseaza Ziua Europeana a Protectiei Datelor, care marcheaza implinirea a 39 de ani de la semnarea, la Strasbourg in anul 1981, a Conventiei 108 pentru protectia persoanelor referitor la prelucrarea automatizata a datelor cu caracter personal - primul instrument legal adoptat in domeniul protectiei datelor.

Prin aceasta Conventie s-a deschis calea reglementarii la nivel european a regulilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, iar in prezent ne aflam intr-o noua etapa a domeniului protectiei datelor, ca efect al punerii in aplicare a Regulamentului General privind Protectia Datelor, din data de 25 mai 2018, care a condus la uniformizarea principiilor de protectie a datelor personale in toate statele membre ale Uniunii Europene.

In acest context, a avut loc si modernizarea Conventiei 108 care s-a realizat in luna mai 2018, cand Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a adoptat Protocolul modificat cunoscut sub numele de „Conventia 108+”.

Pentru sarbatorirea Zilei Europene a Protectiei Datelor, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal va organiza Conferinta intitulata „Aspecte practice de aplicare a Regulamentului General privind Protectia Datelor si a reglementarilor nationale incidente”, la Palatul Parlamentului, pe data de 31 ianuarie 2020, incepand cu orele 11,00.

Participarea la eveniment se realizeaza pe baza de invitatie in limita locurilor disponibile.

De asemenea, ca in fiecare an, pe postul national de televiziune TVR si in mijloacele de transport STB, ruleaza in aceasta perioada clipul informativ dedicat Regulamentului General privind Protectia Datelor – mesaj de interes public, realizat de ANSPDCP.

Parlamentul European si Consiliul au adoptat, in data de 27 aprilie 2016, Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor – RGBD).

Regulamentul (UE) 2016/679 a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii L119 din 4 mai 2016, iar prevederile lui sunt direct aplicabile in toate statele membre ale Uniunii Europene din data de 25 mai 2018.

De la intrarea sa in vigoare, in Romania au fost acordate mai multe amenzi pentru nerespectarea regulilor cu privire la protectia datelor cu caracter personal.

Materialele informative anuale dedicate Zilei Europene a Protectiei Datelor (brosura si pliant) sunt disponibile la adresa www.dataprotection.ro/informatii generale/informatii de interes public/materiale informative

Wednesday, 22-January-2020
Autor: RisCo.ro

Recomandari RisCo: