4 frici pe care le ai la locul de munca si de care trebuie sa scapi. Paradoxal, dar teama de succes este printre ele

4 frici pe care le ai la locul de munca si de care trebuie sa scapi. Paradoxal, dar teama de succes este printre ele

Visam la o cariera infloritoare, ne pregatim temeinic in anii de studiu, reusim sa obtinem jobul dorit, dar succesul intarzie sa apara. Fiecare dintre noi masoara succesul in functie de un anumit etalon, are anumite pretentii de la propria persoana in viata profesionala. Unii reusesc sa-si atinga telurile, altii asteapta pe banca de rezerva anii la rand. Ce ii impiedica sa reuseasca? Fricile!

Temerile ii incatuseaza pe multi in asa fel incat nu le permit sa evolueze, ii determina sa vada obstacole la tot pasul, sa creada ca succesul lor depinde de ceilalti sau de circumstante. Lipsa de reactie, sub imperiul fricii, blocheaza evolutia profesionala. Iata patru frici pe care le ai la locul de munca si de care trebuie sa scapi pentru a obtine o cariera de succes.

Frica de succes!

Da, ai citit bine. Paradoxal, teama de succes se numara printre factorii care te pot impiedica sa evoluezi. Te saboteaza intr-o masura foarte mare, chiar daca pare greu de crezut. De ce apare si cum o tratezi? Este de la sine inteles ca succesul vine la pachet cu mai multe responsabilitati, cu anumite constrangeri, cu un consum mai mare de timp si energie, in unele cazuri. Toate aceste elemente complementare succesului ii fac pe multi sa renunte. “Daca obtin postul de manager, nu o sa mai am timpul liber de acum, o sa raspund de zeci de oameni, va trebui sa iau decizii radicale uneori”- sunt ganduri asociate ideii de reusita. Cheia este sa renunti la scenarita, la a proiecta anumite ganduri, la a-ti imagina anumite circumstante care pot aparea sau nu. Gandeste-te la ideea de succes asociata asumarii. Imi asum responsabilitatile si voi lua decizii in consecinta!

Frica de a vorbi in fata oamenilor!

O cariera de succes se traduce pentru unii dintre noi intr-o pozitie de conducere, un rol important intr-o companie. In acest context, comunicarea cu oamenii, coordonarea lor, sunt elemente importante. Numai ca, unii se tem sa ia cuvantul in sedinte, se tem sa traseze sarcini, se tem sa vorbeasca in fata altor oameni, fie ca acestia se afla pe o scara ierarhica superioara sau inferioara. Faptul ca stai cu teama ca parerea ta poate afecta felul in care vei fi privit de ceilalti, inseamna ca te sabotezi singur(a). Invata sa exprimi ce gandesti, sa iti impui argumentat punctele de vedere, sa pretinzi si sa oferi.

Teama ca altul iti va lua locul!

Este poate una dintre cele mai mari capcane. De ce? Pentru ca actioneaza practic imobilizandu-ti orice initiativa, blocandu-ti orice reactie. Gandeste-te la urmatoarea situatie: Esti intr-o sedinta, ai un punct de vedere diferit de ceilalti sau de sef, stii ca ai dreptate si poti argumenta, dar te abtii. Motivul? Te temi ca iti vei supara seful si vei fi concediat sau ca va alege sa delege functia ta unui alt coleg care ii impartaseste parerea. Sau …poate esti la inceput in cariera. Abia te-ai angajat si la orice pas te temi sa nu gresesti ceva, eviti sa iei initiativa, sa iti arati capacitatea, te rezumi doar la sarcini “sigure”. Nimic mai gresit! Atat timp cat esti constient(a) de abilitatile tale, de realizari si de cunostintele tale, fa un pas in fata. Altcineva iti poate lua locul oricand, in orice circumstanta, orice profesie are suisuri si coborasuri, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te plafonezi sau sa traiesti cu frica permanenta ca iti vei pierde jobul. 

Frica de a nu face fata provocarilor!

Daca pentru tine orice sarcina noua este un cosmar, pentru ca primul gand care iti vine in minte este ca nu esti suficient de bun(a) pentru a o indeplini, atunci ai o mare problema. Provocarile profesionale nu sunt altceva decat sanse de a demonstra ce poti, de a face performanta, de a-ti testa capacitatile. Nu trebuie sa le percepi ca pe niste corvoade. Ai ceva nou de facut? Nu ai mai experimentat o anumita situatie? Accepta schimbarea si da-ti frau liber imaginatiei! Iti este necunoscuta sarcina, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te indoiesti de abilitatile si cunostintele tale. Daca incerci in mod eronat sa te protejezi, evitand orice provocare, nu vei atinge niciodata succesul cu adevarat.