41% dintre adultii tineri din UE au studii superioare. Romania, pe ultimul loc

41% dintre adultii tineri din UE au studii superioare. Romania, pe ultimul loc

Nivelul de educatie a devenit un factor-cheie pe piata muncii. Romania este pe ultimul loc in U.E. in privinta adultilor cu studii superioare.

Topul tarilor U.E. in privinta absolventilor de studii superioare

Diploma de studii superioare cantareste din ce in ce mai mult pe piata muncii. In contextul evolutiei tehnologice fara precedent si a globalizarii, companiile cauta candidati cat mai bine pregatiti pentru functiile-cheie. Specialistii in resurse umane sustin ca in urmatorii ani am putea asista la o crestere a cererii de angajati cu educatie superioara si inalta calificare.

In prezenta, datele Eurostat arata ca 41% din populatia UE cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani a absolvit invatamantul tertiar. O analiza amanuntita indica faptul ca exista totusi un decalaj de gen. O pondere mai mare a femeilor cu varsta intre 25 si 34 de ani au absolvit studiile tertiare decat barbatii (47% femei, 36% barbati), potrivit organismului Comisiei Europene care se ocupa cu statistica.

Aproape jumatate dintre statele membre ale UE si-au stabilit obiectivul de a creste pana in 2030, ponderea populatiei UE cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani care a absolvit studiile tertiare. Acest indicator a fost atins deja de  Irlanda, Cipru, Lituania, Tarile de Jos, Belgia, Franta, Suedia, Danemarca sau Spania. La polul opus, cele mai mici ponderi au fost inregistrate in Romania (23%), Italia (28%) si Ungaria (33%). Tara noastra se situeaza pe ultimul loc in U.E. la capitolul adulti tineri absolventi de studii superioare.

Varsta si nivelul studiilor

In ceea ce priveste grupele de varsta cu studii superioare, la nivelul anului 2021, datele Eurostat indicau faptul ca 37% din populatia UE cu varsta cuprinsa intre 25 si 54 de ani a avut studii superioare, comparativ cu 22% dintre cei cu varsta cuprinsa intre 55 si 74 de ani.

In 2021, aproape 85% dintre tinerii de 20-24 de ani din UE au absolvit cel putin un nivel secundar superior de invatamant (colegiu, postliceala, universitate).

Un studiu realizat de o platforma de recrutare din Romania, in 2021, arata ca, in ultimii ani, a crescut cererea de specialisti din categoria white collar- cei cu studii superioare. Cresterea era de peste 47% in 2021 fata de 2020, iar cele mai multe oferte veneau din orasele foarte dezvoltate ale Romaniei: Cluj-Napoca, Timisoara, Bucuresti si Brasov.