Adio, stare de alerta. Se intorc angajatii romani la birou odata cu ridicarea restrictiilor?

Adio, stare de alerta. Se intorc angajatii romani la birou odata cu ridicarea restrictiilor?

De astazi, starea de alerta a fost ridicata in Romania. Anuntul mult asteptat din partea autoritatilor vine la pachet cu eliminarea unor restrictii impuse inca de la debutul pandemiei. 8 martie a fost ultima zi in care au fost obligatorii purtarea mastii de protectie in interior si exterior, prezentarea certificatului verde si completarea formularului PLF la intrarea in tara. Din 9 martie, avem liber la evenimente private, nu mai exista limite orare si accesul in centre comerciale si institutii nu mai este conditionat de certificatul digital COVID-19. Au fost pastrate insa o serie de recomandari precum: purtarea mastii de protectie in spatiile deschise aglomerate, in mijloacele de transport in comun, in spatiile inchise si izolarea timp de 5 zile in caz de infectare, fara sa fie insa controlata.

Lucram de acasa sau de la birou, dupa ridicarea starii de alerta?

Odata cu ridicarea starii de alerta si eliminarea restrictiilor, apare si o intrebare fireasca: ne intoarcem la birou sau continuam activitatea de la distanta? Raspunsul variaza de la o situatie la alta. Sunt angajatori care au recunoscut avantajele muncii de acasa si permit angajatilor sa lucreze de la distanta in continuare sau opteaza pentru sistem hibrid. In ceea ce ii priveste pe angajati, un sondaj BestJobs realizat recent, in contextul ridicarii restrictiilor, arata ca 62% dintre candidatii romani ar alege sa lucreze de la birou sau cel putin in format hibrid, in continuare, in timp ce 38% ar prefera exclusiv remote.

Pandemia si-a pus amprenta asupra modului de lucru si stilului de viata al romanilor

Interesant este faptul ca anterior pandemiei, multi angajati romani nici nu concepeau ideea de a lucra de acasa. Biroul din sufragerie a fost o corvoada in primul an de pandemie pentru foarte multi, iar gestionarea sarcinilor de la job din intimitatea caminului si pendularea intre viata personala si profesionala in acelasi spatiu i-au pus pe angajatii romani in dificultate. Curand insa, aveau sa vada si avantajele. Acum, paradoxal, analizeaza ofertele de joburi si in functie de posibilitatea desfasurarii activitatii remote.

Conform unei platforme de recrutare in prezent, 48% dintre respondenti au declarat ca lucrează de la sediu, 42% exclusiv de la distanta, iar 10% intr-un format hibrid. 24% dintre angajatii chestionati au spus ca “posibilitatea de a lucra remote reprezinta un beneficiu de luat in calcul atunci cand isi negociaza contractul de munca”.

Mai mult, 7% dintre intervievati au precizat ca “prestarea activitatii exclusiv de la birou ar reprezenta un compromis pe care ar trebui sa il faca , atunci cand evalueaza un nou loc de munca in vederea angajarii”.

Datele platformei arata ca au fost inregistrate in ultimele 30 zile peste 62.000 de aplicari pentru joburi remote.