Afaceri care infloresc in preajma Pastelui. Cine face profit de sarbatori?

Afaceri care infloresc in preajma Pastelui. Cine face profit de sarbatori?

Perioada sarbatorilor Pascale este prilej de profit pentru afacerile de sezon. De la business-urile care ofera servicii de curatenie, la cele din domeniul HoReCa si micile afaceri cu produse traditionale, toate isi maresc profitul in preajma Sarbatorii Invierii Domnului. Antreprenorii gandesc din timp strategii, altii investesc in promovare intensa a produselor si serviciilor in aceasta perioada, dar si cererea este mare. Asta pentru ca traditiile sunt sfinte pentru romani. Mielul, cozonacul si pasca sunt nelipsite de pe masa de sarbatori, cadourile pentru cei dragi sau partenerii de business sunt pe lista, iar zilele libere sunt prilej de minivacanta. Iata cateva exemple de afaceri profitabile de Paste:

1. Cosurile-cadou de sezon

Firmele care comercializeaza cosuri-cadou sunt foarte in aceasta perioada. Pentru prieteni, familie, angajati si partenerii de afaceri, cosurile-cadou cu produse traditionale sunt foarte apreciate. Preturile pentru un astfel de pachet pornesc de la 70-80 de lei si pot ajunge la cateva sute de lei. Potrivit unui sondaj eJobs, 13% dintre companii s-au exprimat ca vor sa ofere cosurile cu produse traditionale angajatilor, cu ocazia Pastelui. Totusi, spre deosebire de alti ani, cosurile-cadou nu mai sunt pe primul loc. Au fost devansate de voucherele oferite salariatilor, cu o valoare medie de 200 lei/angajat. Cu toate acestea, cererea pentru pachete-cadou este inca mare si firmele din domeniu isi sporesc incasarile.

2. Decoratiuni handmade

Realizarea de decoratiuni pentru Paste, de la figurile comestibile sau decoratiuni din ceara, lumanari si aranjamente, este o ocupatie profitabila in aceasta perioada. Cadourile realizate artizanal sunt apreciate, iar aceste produse sunt la mare cautare pentru cei care vor sa-si decoreze masa de sarbatoare.

3. Business in HoReCa

Cel mai mare profit este in domeniul ospitalitatii. Pensiunile, hotelurile si restaurantele sunt asaltate de romanii care aleg sa petreaca Pastele departe de casa. De altfel, preturile sunt mai piperate in aceasta perioada. Pe Valea Prahovei, un sejur de 4 zile pentru o familie, cu mese, cazare, acces la spa si activitati  ajunge si la 8000 de lei. In bucatariile restaurantelor este agitatie inainte de Paste, iar comenzile cresc. In ultimii ani s-au inmultit si ofertele pentru prepararea si livrarea la domiciliu a bucatelor de Paste.

4. Afacere cu servicii de curatenie

Cei care nu au timp sa se pregateasca de sarbatoare apeleaza la firmele din acest domeniu. Pentru un apartament, preturile pornesc de la 300-400 de lei. Piata serviciilor de curatenie este in plina crestere. Cele mai multe firme cu acest domeniu de activitate sunt in Bucuresti si orasele mari: Cluj, Brasov, Timisoara, Arad sau Sibiu.

5. Comert cu produse de patiserie

Cozonacii, pasca si prajiturile de casa sunt nelipsite de pe masa de sarbatoare. Pentru cei care nu au timp sau talent la gatit, patiseriile ofera o gama variata de produse. Afacerile din acest domeniu isi dubleaza si chiar tripleaza veniturile in preajma Pastelui. Pentru ca au crescut costurile de productie (utilitati, materie prima), anul acesta firmele din industria de panificatie au ridicat preturile, insa nu duc lipsa de clienti.

6. Ferme de miei

Antreprenorii din sectorul zootehnic se bucura de asemenea de profit, in prag de sarbatori. Cei care cresc, sacrifica si vand miei, au incasari frumoase de Paste. Totul sta in capacitatea de negociere. Anul acesta mielul s-a vandut cu 17 lei/kg/viu, la poarta fermei, insa in magazine o carcasa a ajuns sa coste si peste 40 de lei.