Urmeaza regulile succesului! 10 sfaturi pe care sa le pui acum in practica

https://www.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/sfaturi-succes-in-cariera.jpg
Foto: RisCo

Ce inseamna pentru tine sa ai succes in cariera? Mai multi bani, mai multa recunoastere profesionala, mai multa apreciere sau mai multe cunostinte in domeniul pe care ti l-ai ales?

Indiferent cum iti definesti propriul succes, sunt cateva principii pe care, daca le urmezi, te vor ajuta sa-ti construiesti cariera pe care ti-o doresti. Iata 10 dintre acestea:

 

Care sunt regulile succesului

 

1. Alege-ti bine cariera

 

E destul de greu sa-ti dai seama de la inceput ce drum vrei sa urmezi in cariera. Experimenteaza si intreaba-te tot timpul daca este ceea ce vrei sa faci in viata. Fa-ti alegerile singur, nu lasa pe altii sa aleaga pentru tine si nu fa compromisuri de dragul banilor si a pozitiilor intr-o companie. Ca sa ai succes in cariera, job-ul tau trebuie sa ti se potriveasca, atat din punct de vederea al aptitudinilor, cat si din punct de vedere al personalitatii. Daca nu-ti place catusi de putin ceea ce faci, nu vei evolua si nu vei putea sa-ti folosesti potentialul la maxim. Cauta pana-ti gasesti locul cu adevarat!

 

2. Nu te lasa afectat de critici si invata de la orice persoana pe care o intalnesti

 

In orice moment al carierei am fi ajuns, tot am mai avea ceva de invatat. Oricat de destept crezi ca esti, exista cineva care este mai destept decat tine. Este o lege a firii si trebuie s-o accepti. Invata oricand si de la oricine. Invata din experientele altora, din greselile si din comportamentul lor, din tot. Chiar si exemplele negative te pot invata ceva.

Criticile nu-si au rostul si nu ar trebui sa existe. Dar daca totusi te lovesti de ele, nu te lasa impresionat. Ia feedback-ul negativ ca pe o lectie care te ajuta sa devii mai bun. Nu lua critica ca pe un atac la persoana si, la randul tau, invata si tu sa oferi un feedback constructiv!

 

3. Incurajeaza-te singur si alunga-ti gandurile negative

 

Nu astepta ca ceilalti sa te incurajeze sau sa te laude, fa tu singur asta! Fara sa crezi ca este lipsa de modestie, bucura-te pentru fiecare succes al tau si lauda-te pentru lucrurile bune pe care le-ai facut sau obtinut. Nu fii arogant, ci fii constient de valoarea ta si incurajeaza-te sa obtii cat mai multe succese. Alunga gandurile negative despre tine si nu te critica prea aspru daca ai gresit. Trateaza fiecare greseala ca pe o noua experienta, o lectie pe care trebuie s-o inveti. Ralph Waldo Emerson spunea ca: ”Viata este o succesiune de lectii care trebuie traite pentru a fi intelese!” Asadar, si greselile isi au rostul lor.

 

 

4. Cere ajutor atunci cand ai nevoie de el

 

Sa ceri ajutor nu este o slabiciune, ba dimpotriva. Din orgoliu, multi oameni nu doresc sa fie ajutati. Nu te lasa si tu condus de mandrie pentru ca nu este cazul aici! Exista oameni cu mai multa experienta decat tine, iar o data cu experienta vin si cunostintele, asadra nu-ti fie frica sa ceri un sfat atunci cand esti in impas. Daca esti ajutat de cineva nu inseamna ca esti incapabil sa te descurci singur, cateodata este nevoie de mai multe perspective pentru a rezolva o problema.

 

5. Ai grija la nivelul de energie pe care-l ai

 

Energia este totul. Daca nu ai energie, nu poti sa faci nimic.Ai grija sa mananci sanatos, sa faci miscare, sa iti acorzi timp pentru odihna. In primul rand trebuie sa ai grija de sanatatea ta, pentru ca doar asa vei avea energia necesara pentru aface tot ceea ce-ti propui. Dupa sanatate, cea mai importanta resursa de care dispui este timpul.

Ai grija cum iti folosesti timpul si nu pierde vremea aiurea! Avem timp pentru toate, importat este cum ne setam prioritatile si cum reusim sa ne organizam timpul pentru a reusi sa facem cat mai multe lucruri, sa le facem cat mai bine, si apoi sa apucam sa ne bucuram de ce am reusit sa facem. Fa-ti timp ca sa respiri!

 

 

6. Comunicarea este cheia succesului in cariera si in viata

 

Pune intrebari atunci cand nu intelegi o sarcina de serviciu, multumeste pentru suportul primit atunci cand este nevoie si spune-ti punctul de vedere. Asculta, accepta si alte pareri/idei si invata sa lucrezi in echipa. Felul in care stii sa comunici cu oamenii te poate ajuta sau incurca in cariera ta. Depinde doar de tine!

 

7. Asculta si fa-i pe ceilalti sa se simta importanti

 

Cateodata este mai important sa stii sa asculti decat sa stii sa vorbesti. Cel mai simplu mod de a-ti castiga simpatia cuiva este sa-l asculti si sa-i acorzi importanta. Toti oamenii au nevoie sa se simta importanti, iar daca tu reusesti sa faci asta cu ceilalti, vei fi cu un pas inaintea tuturor. Asadar, invata sa asculti fara sa judeci, incearca sa intelegi si punctul de vedere al interlocutorului tau. Prin ascultare activa, nu doar ii acorzi celuilalt importanta, ci poti afla lucruri foarte interesante si foarte utile despre el, lucruri care te pot ajuta sa stii cum sa-l abordezi pe viitor.

 

8. Pastreaza un echilibru intre viata personala si cariera

 

Munceste mult si bine, insa dozeaza-ti optim efortul. Ca sa ai succes in cariera nu trebuie sa muncesti pana la epuizare, nu trebuie sa faci ore suplimentare in fiecare zi la birou, ci trebuie sa muncesti eficient. Iar ca sa dai randament, viata personala este foarte importanta pentru ca ea iti ofera o energie emotionala de care ai mare nevoie. Daca te simti bine in viata ta personala, atunci vei lucra cu mai mult spor, vei fi mai productiv si te vei putea bucura de ce ai. Daca nu ai cu cine sa-ti impartasesti succesul, acesta va avea un gust un pic amar!

 

9. Nu incerca sa fii cel mai bun la toate

 

Scoate-ti din minte faptul ca le stii tu pe toate! Nu esti si niciodata nu vei fi cel mai destept, asa ca in loc sa-ti dispersezi energia in toate partile, fii specialist in domeniul tau. Da, e bine sa stii cate putin din fiecare, dar nu poti fi cel mai bun in toate domeniile. Accepta asta si va fi un pic mai bine si pentru tine, dar si pentru ceilalti! Daca accepti ca nu esti cel mai bun in toate, vei fi mai receptiv, mai deschis la alte pareri, ii vei asculta pe ceilalti, vei invata mai multe.

 

10. Scapa de frica

 

Frica este cel mai mare dusman al omului si exista doar in creierul nostru. Cel care reuseste sa-si depaseasca fricile, de orice fel, este intr-adevar un om de succes. Nu ai de ce sa-ti fie frica, toate obstacolele din viata au menirea sa ne ajute, nu sa ne doboare. Obstacolele te invata si te ajuta sa evoluezi. Daca nu ar fi fost obstacole si greseli de-a lungul generatiilor, omenirea nu ar fi ajuns in stadiul in care e acum. Cel mai bun sfat pe care-l poti primi de la cineva pentru succes in viata si cariera este acesta: nu-ti fie frica!

Te-ar putea interesa si: De ce se instaleaza anxietatea dupa succes. Invata sa iti controlezi emotiile!

Autor: RisCo