An nou, job nou. Cum scapi de frica de la interviul de angajare?

An nou, job nou. Cum scapi de frica de la interviul de angajare?

In 2023 ai decis sa faci o schimbare pe plan profesional. Felicitari! Nu esti primul si nici singurul. Bate vantul schimbarii in randul multor angajati, care isi doresc mai multe beneficii, un salariu mai bun, oportunitati de dezvoltare si o cariera stralucita. Totusi, schimbarea vine la pachet cu provocari. Pentru unii dintre noi, decizia de a ne da demisia de la jobul actual si de a face pasul spre un nou loc de munca este una dificila. Chiar si in cazul celor care au curajul de a demisiona, mai apare un obstacol in calea spre noua cariera: teama de la interviul de angajare.

Cum te prezinti? Ce intrebi? Ce raspunsuri oferi? Daca nu faci o impresie buna? Daca nu esti suficient de bun pentru postul respectiv? Toate aceste frici fac parte din scenarita interviului de angajare. Altfel spus, iti proiectezi diferite scenarii, in general din teama de esec, dar si teama de a incerca ceva nou si de a iesi din zona de confort. Cum scapi de frica de la interviul de angajare? Iata cateva sfaturi utile:

De ce ti-e frica?

Incearca sa raspunzi la aceasta intrebare. Ti-e teama ca nu vei face o impresie buna sau ca nu esti suficient de pregatit? Ti-e frica sa incerci ceva nou sau te temi ca vei esua si vei fi judecat? Nu ai incredere in tine? Daca nu apelezi la un specialist, pentru ca problema pe care o intampini nu este atat de grava, atunci comporta-te ca si cum ai fi fata in fata cu unul. Incearca sa raspunzi la aceste intrebari, eventual sa notezi raspunsurile, apoi analizeaza-le putin. Afla care este de fapt frica ta, la primul contact cu angajatorul, daca este justificata sau nu.

Fa-ti temele!

Cu alte cuvinte, afla cat mai multe informatii despre companie, despre angajati si politica firmei, domeniul de activitate si realizarile din ultima perioada, cerintele postului si oportunitatile pe care ti le ofera. Apoi, pregateste-ti propria reclama! Mai exact, fa-ti o strategie pentru a-ti prezenta propriile realizari, pregatirea profesionala si exerseaza cu un prieten. Gandeste-te la intrebarile standard si construieste-ti raspunsuri simple, clare si de impact.

Exerseaza-ti emotiile!

Tu te cunosti cel mai bine. Stii cum reactionezi la intrebari mai dificile, stii cum te manifesti in situatii stresante si ce anume te relaxeaza. Sunt suficiente date pentru a-ti exersa emotiile si pentru a gasi mijloace care sa te calmeze inainte de interviu. De la exercitii de respiratie, la mirosuri placute, activitati relaxante, toate te pot ajuta sa te prezinti intr-o forma buna la interviu si fara emotii negative.

 Angajatorul/ specialistul in recrutare nu este un personaj negativ!

O mare greseala pe care multi candidati o fac, la interviul de angajare, este sa-i atribuie din start rolul de personaj negativ specialistului in recrutare sau celui cu care sustin interviul. Renunta sa mai gandesti ca tot ce vrea persoana din fata ta este sa-ti scoata la iveala vulnerabilitatile, sa-ti sublinieze lipsa de abilitati pentru postul respectiv sau sa te judece in functie de detaliile CV-ului. Gandeste-te ca scopul interviului este de a te cunoaste mai bine, dupa evaluarea CV-ului, de a-ti raspunde la intrebari legate de job, de a-ti oferi informatii suplimentare si ocazia de „a-ti face reclama”, asa cum mentionam anterior, astfel incat sa obtii jobul pe care ti-l doresti.