Ana-Maria Stancu: De ce avem nevoie de educație digitală, de ce #iubimroboții

Ana-Maria Stancu: De ce avem nevoie de educație digitală, de ce #iubimroboții

Lumea se transformă rapid, iar meseriile și cerințele de pe piața muncii evoluează constant. Schimbarea este cuvântul de ordine în toate domeniile, nu și pentru școala românească.

 

Copiii noștri încă își petrec cea mai importantă etapă a vieții, cu impact major în formarea ca adult, plictisindu-se în bănci, privind în gol la o tablă pe care încă se scrie cu creta și care capătă deseori dimensiunea unei găuri negre ce le absoarbe și interesul, și visele. Creativitatea, îndrăzneala, libera exprimare, spiritul civic sau antreprenorial, pasiunile și aptitudinile, tehnologiile avansate, nu și-au găsit încă un loc esențial în ”trunchiul comun” de materii. Doar pe ici colo, cu rang de ”opțional”, întâlnim profesori care se încăpățânează și încumetă să strice ritmul.

 

Dar nu e suficient. Pentru că, în era tehnologiei și globalizării rapide este crucial ca școala românească în întregul ei să adopte o abordare modernă pentru a se asigura că tânăra generație este suficient pregătită pentru provocările viitoare.

 

”Sunt enclave de schimbare în câteva școli, ici și colo, însă acestea există numai datorită eforturilor individuale ale unor oameni din școlile respective”, confirmă Ana Maria Stancu, o bună cunoscătoare a mediului antreprenorial dar și educațional, o vizionară în ceea ce privește competențele și provocările viitorului.

 

Despre școala românească de astăzi, cu bune și mai puțin bune, dar și competențele și provocările viitorului am vorbit cu  Ana-Maria Stancu în cel mai recent articol din seria ”De la Alpha la Z”, un proiect educațional marca Revista CARIEREo călătorie profundă, un drum inițiatic spre incredibila și încă insuficient cunoscuta lume a copiilor noștri, în care partener ne este ALPHA BANK.

 

Ana-Maria Stancu, una din cele ”50 de femei din domeniul roboticii pe care trebuie să le cunoști”

 

Ana-Maria Stancu este fondatoarea RoboHub, un proiect realizat cu sprijinul Microsoft, practic un centru de învățare în domeniul roboticii și programării, în special pentru copiii din grupurile vulnerabile. Este, de asemenea, fondatoarea E-Civis, o organizație ce și-a asumat misiunea de a promova valorile democratice la nivel național și internațional în special prin intermediul noilor tehnologii.

 

Ana-Maria este și CEO al Bucharest Robots – primul start-up din România dedicat roboților umanoizi și roboților de servicii, precum și prima româncă membru în conducerea euRobotics – rețeaua europeană de robotică civilă din Europa. În plus, a inițiat, alături de alte organizații din domeniu, Coaliția pentru Educație Digitală în România, care își propune să sprijine dezvoltarea educației digitale de calitate și adaptarea ofertei educaționale astfel încât aceasta să pregătească copiii și tinerii pentru transformarea societății și a pieței muncii sub impactul tendințelor tehnologice.

 

Pentru toate acestea, dar și pentru multe alte proiecte în care este implicată, în 2022, platforma globală robohub.org a nominalizat-o drept una din cele 50 de femei din domeniul roboticii pe care trebuie să le cunoști. Tot în 2022 a devenit și profesoară de TIC la o școală din capitală.