ANAF vrea sa impoziteze influencerii de pe internet. Fiscul a publicat o brosura in care arata cum se calculeaza baza de impozitare

ANAF vrea sa impoziteze influencerii de pe internet. Fiscul a publicat o brosura in care arata cum se calculeaza baza de impozitare

Fiscul a luat la ochi veniturile influencerilor de pe internet si a publicat o Brosura privind tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe diferite retele de socializare.

In materialul realizat de specialistii ANAF sunt prezentate informatii utile pentru autorii de continut pentru retelele de socializare, cu privire la declararea veniturilor si stabilirea impozitelor si contributiilor aferente.

Vizate sunt si beneficiile in natura

Astfel, veniturile obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe diferite retele de socializare reprezinta venituri impozabile, arata documentul citat.

Veniturile impozabile cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o remuneratie financiara), cat si cele in natura (spre ex. produse, servicii, calatorii etc.).

In situatia in care activitatea se desfasoara cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri si sunt intrunite criteriile unei activitati independente, veniturilor obtinute de persoanele fizice din postarile realizate pe diferite retele de socializare si care fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activitati independente” din Titlul IV - ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.

Cum se stabileste daca este o activitate independenta

Exercitarea unei activitati independente presupune indeplinirea a cel putin 4 din criteriile prevazute de Codul fiscal, respectiv:

● persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;

● persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;

● riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfa soara activitatea;

● activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;

● activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;

● persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

● persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Cum se determina baza de impozitare

Persoanele fizice care desfasoara in mod independent, cu caracter de continuitate, activitati de productie, comert si prestari de servicii in Romania au obligatia de a se inregistrata si autoriza, in conditiile O.U.G. nr.44/20083, si pot desfasura activitatile in calitate de persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale sau membri ai unei intreprinderi familiale.

Veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, venitul net anual se determina fie pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Persoanele care determina venitul net anual pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.

Plata impozitului

Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

In cazul determinarii venitului in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Intregul document poate fi consultat pe site-ul ANAF, la rubrica Asistenta contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente si alte materiale informative, adica AICI