Angajari la stat. 300 de posturi disponibile. Fiscul cauta IT-isti si economisti

Angajari la stat. 300 de posturi disponibile. Fiscul cauta IT-isti si economisti

Agentia Nationala de Administrare Fiscala pregateste schimbari importante. In 2022, institutia intentioneaza sa accelereze procesul de digitalizare si sa imbunatateasca interactiunile ANAF-contribuabili. In acest sens, vor fi scoase la concurs sute de posturi si sunt cautati specialisti in IT, economisti, statisticieni si analisti. Recrutarile din surse externe au ca scop acoperirea deficitului de personal din institutie, dar si implementarea de noi functionalitati.

Competentele cautate de ANAF la viitorii angajati

Printre planurile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pe termen mediu si lung se numara: operationalizarea sistemului B2G – business to government – in privinta facturii electronice; accelerarea digitalizarii; cresterea ponderii veniturilor colectate in PIB; formarea profesionala continua a personalului ANAF; dezvoltarea proiectul „APIC”, ce presupune implementarea unei platforme de tip Big Data, care sa permite gestionarea unui volum masiv de date structurate si nestructurate, analiza acestora, modelarea predictiva si implementarea unui instrument informatic integrat care sa asigure realizarea in mod automat a analizei de risc a contribuabililor.

In aceste conditii, institutia si-a anuntat deja intentia de a recruta personal calificat si specializat pentru anul 2022. Pe lista posturilor disponibile se afla joburi pentru statisticieni, specialisti in IT sau persoane care activeaza in domeniul econometriei sau analizei datelor. Scopul ANAF este de a recruta in special experti tineri, pentru a moderniza astfel serviciile institutiei si a eficientiza interactiunile cu publicul.

Planurile ANAF si strategia asumata prin PNRR

Presedintele ANAF a vorbit recent si despre problemele cu care se confrunta institutia in prezent, o parte din ele fiind cauzate si de lipsa de personal, dar si de sistemul invechit in baza caruia functioneaza inca Fiscul. Pierderile de miliarde de euro anual cauzate de evaziunea fiscala si rata de colectare a taxelor si impozitelor la bugetul de stat, sub media europeana sunt doar doua dintre sectoarele in care ANAF intentioneaza sa intervina de urgenta.

Prin programul PNRR, Romania si-a asumat o serie de masuri in ceea ce priveste reforma administratiei fiscale. Astfel, odata cu recrutarile de personal, ANAF va trece la optimizarea controalelor fiscale si cresterea capacitatii de analiza, dezvoltarea unor servicii care sa ofere transparenta si comunicarea cu mediul de afaceri si cu cetatenii intr-o maniera eficienta si rapida.