Antreprenorii romani au accesat in numar mare schemele de ajutor. MIPE: Au fost semnate peste 15.000 de contracte de finantare

Antreprenorii romani au accesat in numar mare schemele de ajutor. MIPE: Au fost semnate peste 15.000 de contracte de finantare

Antreprenorii au accesat in numar mare masurile de sprijin puse la dispozitie pentru retehnologizarea afacerilor, cresterea eficientei energetice si refacerea capacitatii de productie. Potrivit MIPE, in mai putin de un an, au fost semnate peste 15.000 de contracte de finantare, pentru a dezvolta productia in Romania.

 

Masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri

In contextul crizei post-pandemice, a liberalizarii pretului la energiei, crizei carburantilor si efectelor provocate in piata de razboiul din Ucraina, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a raspuns printr-un pachet de masuri de 1,5 miliarde de euro initiat pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Masurile au fost impartite pe patru categorii:

– 400 de milioane euro prin Masura 4.1.1 pentru investitii destinate retehnologizarii, in vederea refacerii capacitatii de rezilienta;

– 300 de milioane euro prin Masura 4.1.1 BIS pentru investitii in retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare si al constructiilor;

– 500 de milioane euro sub forma de granturi destinate eficientei energetice;

– 300 de milioane de euro prin Masura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub forma de  microgranturi si granturi pentru capital de lucru.

Potrivit datelor oficiale, au fost incheiate 15.000 de contracte de finantare, proiectele vizand investitii in echipamente si utilaje pentru obtinerea de energie din surse regenerabile,  investitii in lucrari de modernizare si reabilitare pentru cresterea puterilor instalate, investitii in masuri de eficienta energetica si de reducere a consumurilor specifice energetice la cladiri si constructiile anexe.

 

Masura 4.1.1 - este o forma de sprijin de peste 400 de milioane de euro pentru investitii destinate retehnologizarii, in vederea refacerii capacitatii de rezilienta a mediului de afaceri care sa cuprinda:

a) modernizarea/echiparea/racordul la utilitati publice/eficienta energetica a infrastructurilor de tip cladiri specifice aferente capacitatilor de productie/servicii existente, precum si pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de productie/servicii pentru care nu este necesara obtinerea de autorizatii de construire in conformitate cu legislatia specifica in vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotari IT, inclusiv pentru eficienta energetica necesare activitatii de productie si servicii precum si alte achizitii de bunuri de aceasta natura care sunt necesare capacitatilor de productie/servicii existente.

Masura 411 cuprinde:

– Schema de ajutor de stat, cu un buget de 358.140.596 euro;

– Schema de ajutor de minimis, cu un buget de 79.690.099 euro.

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a incheiat deja 1.078 contracte de finantare cu beneficiarii ajutoarelor de stat. Valoarea totala a finantarii nerambursabile acordate se ridica la 363.686.930,21 euro. In cadrul schemei de ajutor de stat au fost acordate granturi cu o valoare cuprinsa intre 50.000 si 500.000 euro per proiect.

 

Masura 4.1.1 BIS-  prin aceasta masura se acorda granturi din fonduri externe nerambursabile, prin POC 2014-2020, pentru investitii destinate retehnologizarii IMM-urilor din industria alimentara si a constructiilor, in vederea refacerii capacitatii de rezilienta.

 Angajarea bugetului initial, aferent anului 2022 pentru cele doua apeluri, a fost efectuata pana la 31.12.2022 prin semnarea a 464 contracte de finantare in valoare de 149.725.297,91 euro ajutor financiar nerambursabil. Bugetul masurii este de 150.000.000 euro pe an (respectiv 2022 si 2023) si a fost impartit in mod egal intre cele doua apeluri.

500 milioane euro pentru eficienta energetica prin POIM

MIPE a implementat in toamna anului 2022 un pachet de masuri de 500 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul antreprenorial sa dobandeasca independenta energetica, prin realizarea de economii de energie specifice cladirilor si constructiilor industriale/prestarilor de servicii precum si celor specifice proceselor tehnologice cat si pentru producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu.

In cadrul apelului, au fost depuse in total 718 proiecte. Valoarea totala a proiectelor depuse este de peste 221,72 milioane euro din care 171,82 milioane euro reprezinta valoare eligibila. Pana in prezent au fost evaluate 547 proiecte, din care 211 proiecte au fost aprobate. Din acestea, primele 100 proiecte au fost deja semnate, iar IMM-urile beneficiare pot incepe investitiile in domeniul eficientei energetice.

 

Masura 4.1.2-  acordarea de microgranturi si granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar prin Programul Operational Competitivitate in valoare de 300 de milioane de euro. Pentru aceasta masura, s-au semnat deja contractele de finantare si a inceput efectuarea platilor. Pentru acordarea acestui sprijin, este pregatita o schema de ajutor de stat, cu doua masuri: microgranturi si granturi pentru capital de lucru.

In ceea ce priveste microgranturile, din cei 10.000 de aplicanti calificati, s-au semnat 9.888 contracte de acordare a ajutorului de stat in suma totala de 49.440.000 euro.

Pentru granturi pentru capital de lucru, din totalul aplicantilor inscrisi in cadrul programului de granturi pentru capital de lucru, respectiv 10.961 de societati cu activitate in domeniul agroalimentar, s-au semnat 3.473 de contracte de finantare in suma totala de aproximativ 249.500.000 euro.