Asigurările RCA vor putea fi încheiate la o companie publică! Cum vrea Statul să ia problema în propriile mâini

Asigurările RCA vor putea fi încheiate la o companie publică! Cum vrea Statul să ia problema în propriile mâini

Prețul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto – RCA a consemnat o creștere explozivă în toamna anului trecut, după falimentul liderului de piață de la acea vreme, City Insurance, o companie care se confrunta deja de ceva vreme cu mari probleme legate de normele de solvabilitate.

Mai mult decât atât, Euroins, compania care a rămas să domine piața, după falimentul declarat al City Insurance, se confruntă cu același tip de probleme legate de nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate, Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF amendând deja asigurătorul cu capital bulgăresc.

Lipsa concurenței

În plus, mai multe companii de asigurare s-au retras de pe piața RCA, preferând să își reorienteze afacerile către alte zone de activitate, cu motivația că polițele de răspundere civilă auto nu aduc profit.

În acest context, posesorii de autovehicule din România au trebuit să se confrunte cu o ofertă insuficient diversificată, lipsa concurenței punându-i în imposibilitatea de a se feri de scumpirile care au ridicat prețul polițelor obligatorii peste posibilitățile de plată ale multor dintre ei.

Factorii de decizie par a fi hotărâți să rezolve aceste disfuncționalități prin înființarea unei companii de asigurare cu capital de Stat, care să opereze inclusiv pe piața RCA.

Astfel, prima companie de asigurare cu capital de stat, care va vinde românilor cele mai utilizate tipuri de polițe, de la RCA la asigurări de locuință sau bunuri, ar trebui să fie lansată în cel mai scurt timp, probabil chiar în primăvară, anunță economica.net.

Proiect realizat prin CEC Bank

Gândit de ASF împreună cu CEC Bank, însușit și dezvoltat de bancă și promovat la toate nivelele de Autoritate după venirea noii conduceri, în vara lui 2020, proiectul se află acum la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care va avea ultimul cuvânt de spus, arată sursa citată.

Atât ministrul de Finanțe, cât și președintele CEC Bank au confirmat existența proiectului. La nivelul ASF, demersurile în acest sens au început încă din 2020, în contextul în care City Insurance dădea semne clare că are probleme serioase, iar piața RCA ajunsese la un nivel de concentrare fără precedent.

Între timp, City Insurance a falimentat, iar piața rămâne destul de concentrată, în ciuda reintrării unor jucători importanți, care se retrăseseră de facto în contextul prețurilor nesustenabile la care vindea City Insurance, conform sursei citate.

Stoparea scumpirilor

Un nou jucător activ pe zona RCA va însemna o creștere a concurenței și o stopare a scumpirilor care au marcat piața după falimentul City.

Mai mult, având în vedere că este greu de crezut că asigurătorul CEC va folosi metode de tip City Insurance și chiar Euroins pentru a evita plata daunelor ori pentru a le achita doar parțial sau cu întârziere, un nou jucător va aduce și un plus de calitate în această zonă.

Trebuie amintit faptul că, la finele lunii septembrie 2021, ASF  a anunțat că vine în sprijinul unor categorii socio-profesionale care sunt afectate de prețurile de vânzare a polițelor RCA, practicate de firmele de asigurare, impunând tarife maximale pentru polițele RCA.

Ulterior, a existat o inițiativă parlamentară pentru plafonarea prețurilor pentru asigurările RCA, primită negativ atât de asigurători, cât și de ASF, inclusiv cu motivația că ar încălca normele europene.