Banca Mondială, perspective bune pentru România: economia va înregistra o creștere de 7,3 procente

Banca Mondială, perspective bune pentru România: economia va înregistra o creștere de 7,3 procente

Potrivit ultimelor analize, România se îndreaptă cu o viteză considerabilă spre cea mai scumpă iarnă din istoria sa. Pe de altă parte, în ciuda acestor aspecte, Banca Mondială are o altă părere, respectiv economia țării noastre va crește cu 7,3 procente până la finele lui 2021.

Acest fenomen se bazează și pe revenirea economică înregistrată în prima jumătate a acestui an ce a stimulat pozitiv activitatea pe piețele emergente din țările în curs de dezvoltare situate în regiunea Europa și Asia Centrală.  Prin urmare, economia regională  s-a extins surprinzător de mult, înregistrând practic o creștere de 5,5% în 2021 

Redresarea mai sus menţionată a fost în principiu rezultatul creșterii exporturilor în prima jumătate a acestui an.Însă, creșterea exporturilor s-ar putea micșora în contextul pandemic încă actual, care de altfel a diminuat și restabilirea cererii interne regionale.

Pentru 2022, prognoza estimează o atenuare a creșterii regionale de până la 3,4%, ținând cont de stabilizarea cererii interne și externe, iar beneficiile acordate în timpul pandemiei vor fi diminuate. Totodată, redresarea regională a "venit la pachet" și cu accelerarea rapidă a inflației, rămânând în continuare vulnerabilă la stresul financiar. Aspectul negativ ar putea fi declanșat de o înăsprire bruscă a condițiilor de finanțare externă sau de o creștere accentuată a incertitudinii politice și a tensiunilor geopolitice.

Un studiu privind Concurența și Redresarea Firmelor după Covid-19, ce a folosit date din sondaje de tip“Business Pulse Surveys” deținute de Banca Mondială, concluzionează că pandemia a afectat profund activitatea companiilor. În medie, majoritatea firmelor au înregistrat scăderi importante ale vânzărilor lunare. În aceeași timp, și numărul angajaților full time a înregistrat o scădere. Până în mai 2021, aproximativ una din patru firme considera în următoarele șase luni va avea datorii restante.

Banca Mondială (BM) este o instituţie financiară de importanță internaţională, înfiinţată în urma conferinţei de la Bretton Woods (SUA) din 1-22 iulie 1944, odată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). BM are nu mai puțin de 189 ţări membre, responsabile de modul în care este finanţată instituţia şi de alocarea fondurilor. 

Principala sa misiune urmărește două direcții principale, respectiv eradicarea sărăciei extreme şi promovarea prosperităţii într-un mod unitar. BM este o bancă de dezvoltare care acordă statelor în curs de dezvoltare împrumuturi cu dobândă redusă, credite fără dobândă şi granturi (credite nerambursabile). De asemenea, organismul bancar este una dintre cele mai importante organizații internaţionale care finanţează programe în domenii precum sănătate, învăţământ, HIV/SIDA, protecţia mediului şi programe de reducere a datoriei ţărilor cu posibilități financiare reduse. 

România este membră a Fondului Monetar Internaţional (FMI) din anul 1972, iar din data de 2 februarie 2016deţine o cotă de participare de 1 811,4milioane DST (0,38% din cota totală). În cadrul FMI, România face parte din grupa de ţări (constituenţă) care include printre altele: Armenia, Belgia, Bulgaria, Bosnia Herțegovina, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Ucraina, iar începând cu 16 octombrie 2020 și Andorra.