Bill Gates, un fost rebel care a schimbat lumea

Bill Gates,  un fost rebel care a schimbat lumea

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft Corporation si unul dintre cei mai bogati oameni din lume, a declarat, in cea mai recenta scrisoare anuala publicata de Fundatia sa, ca se asteapta la un “miracol energetic” care va schimba lumea. Cunoscutul informatician mizeaza pe faptul ca acest lucru se va realiza in urmatorii 15 ani.

De asemenea, Bill Gates s-a aratat ingrijorat de problema realizarii unui echilibru intre aducerea energiei electrice pentru un miliard de oameni care nu o au, si utilizarea unor surse de energie care sa nu dauneze planetei.

In ciuda imaginii de informatician si filantrop reputat, exista anumite “fete” mai necunoscute ale lui Bill Gates. Amintim cateva lucruri mai putin cunoscute despre Bill Gates:

-   Primul program de computer pe care l-a realizat, in liceu, a fost o versiune a jocului de X si O.

-   In biblioteca magnatului se afla si “Codex Leicester”, un volum al lui Leonardo da Vinci

-   La varsta de 16 ani,  a fost arestat in New Mexico pentru ca a trecut pe rosu si pentru ca nu avea permis de conducere

-   A calatorit cu avionul, la clasa economica, pana in anul 1977

-   A declarat ca le va lasa copiilor mostenire doar 10 milioane de dolari fiecaruia

-   Cel mai mare regret al lui este ca nu cunoaste o a doua limba straina

In scrisoarea anuala, facuta publica luni, Gates s-a aratat preocupat de cat de repede se poate oferi energie in tarile sarace - dintre care multe sunt in Africa – subliniand slabul progres inregistrat acolo. Astazi nu exista mai multa energie electrica per capita, in Africa sub-sahariana, decat era acum 20 de ani.

In acest context, Bill Gates a precizat faptul ca exista mai multe contradictii la nivel mondial. E de ajuns sa ne uitam la SUA, care utilizeaza cea mai multa energie din lume si la Europa, Japonia, Noua Zeelanda, unde se foloseste doar jumatate comparativ cu SUA, si apoi s-o raportam la media mondiala (care se situeaza la o valoare de o cincime din consumul energetic al americanilor), pentru a intelege cat de mari sunt discrepantele.

Miliardarul american s-a aratat optimist si in ceea ce priveste progresul din lumea medicinii, fiind ferm convins ca se va gasi o vindecare cancerului. Fundatia Bill & Melinda Gates se implica si in eradicarea poliomielitiei si a malariei. Fundatia se axeaza pe gasirea de solutii in domeniul sanatatii si combaterea saraciei globale.

In ciuda acetui fapt, Gates considera ca nu este de datoria oamenilor bogati sa rezolve aceste probleme mondiale, cerand si atragand atentia ca este de dorit o implicare mai mare, conturata spre rezultate pe termen lung, din partea guvernului.

"Cand am inceput să elaboram scrisoarea din acest an, aceste doua raspunsuri ne-au ramas in minte. Sigur, oricine isi doreste mai mult timp si mai multa energie. Dar cele doua notiuni presupun una in tarile bogate si cu totul altceva privite prin ochii celor mai sarace familii din lume [..] Saracia nu inseamna doar lipsa banilor. Ea inseamna absenta resurselor de care cei saraci au nevoie pentru a-si atinge potentialul. Doua resurse critice sunt timpul si energia” au declarat sotii Gates in scrisoarea anuala.

Imaginea lui Bill Gates este, cu siguranta, una controversata si care a cunoscut multe transformari: de la tanarul rebel, pasionat de calculatoare, care sofa fara permis, pana la cea a miliardului serios si implicat de astazi, preocupat de rezolvarea problemelor mondiale.

Puteti citi scrisoarea cuplului Gates aici

Sursa: Tech Insider