Blocul National Sindical cere eliminarea discriminarii pe piata muncii. Femeile din Romania pierd 468 de euro, in medie, anual, din salarii

Blocul National Sindical cere eliminarea discriminarii pe piata muncii. Femeile din Romania pierd 468 de euro, in medie, anual, din salarii

Un nou semnal in privinta inegalitatii de sanse pe piata muncii, intre femei si barbati, vine din partea Blocului National Sindical. Confederatia sindicala atrage atentia asupra discriminarii salariale intre sexe si cere in implementarea Directivei Uniunii Europene privind transparenta salariala. Aceasta prevede ca firmele din U.E. sa divulge angajatilor informatii utile pentru a compara salarii si a expune diferente de remunerare intre femei si barbati. Potrivit BNS, intarzierile in implementarea Directivei Uniunii Europene privind transparenta salariala, Directiva adoptata de Parlamentul European in data de 30 martie, ar putea costa 17.000 de euro in salarii pierdute.

Directiva care impune eliminarea discriminarii pe piata muncii

Potrivit comunicatului publicat astazi de Blocul National Sindical, statele membre, inclusiv Romania, au ca termen anul 2026 pentru a transpune Directiva in legislatia nationala, insa Confederatia Europeana a Sindicatelor, la care Blocul National Sindical este afiliata, considera ca femeile au asteptat suficient de mult timp pentru a obtine salarii egale si solicita Guvernelor din tarile membre ale Uniunii Europene sa transpuna imediat Directiva in practica.

Statisticile arata ca, la nivel european, diferenta de remunerare intre barbati si femei este de 12,7%. Iar o analiza realizata de Institutul Sindical European arata ca diferenta de remunerare intre barbati si femei continua sa se accentueze:

  • in fiecare an in care Directiva nu este implementata, femeile pierd, in medie, 4.256 de euro din salarii
  • femeile din Romania pierd 468 de euro, in medie, anual, din salarii, daca Directiva nu este implementata

Nu doar romancele sunt afectate de inegalitatile de pe piata muncii. Diferenta de remunerare intre femei si barbati se remarca si in alte tari europene, iar decalajul este major:

Stat membru UE        Diferenta de remunerare intre femei si barbati (2021 sau mai recente)

Romania                                  3.6

Polonia                                    4.5

Slovenia                                   3.8

Bulgaria                                  12.2

Croatia                                                11.1

Ungaria                                   17.3

Franta                                      15.4

Finlanda                                  16.5

Germania                                17.6

Denmarca                               14.2

Austria                                     18.8

 

Drepturi egale pentru munca egala

Conform statisticilor oficiale, femeile din U.E. castiga, in medie, cu 13% mai putin decat barbatii care ocupa acelasi loc de munca. Prin noile norme, lucratorii vor avea dreptul la informatii despre salariile pentru categoria lor de activitate profesionala, iar statele membre vor trebui sa dispuna sanctiuni, inclusiv amenzi, pentru angajatorii care nu respecta legislatia.Totodata, companiile vor fi obligate sa ia masuri daca diferenta de remunerare intre femei si barbati trece de 5%.