BNR atrage atentia asupra creditelor imobiliare: Exista conditii pentru aparitia unei noi bule pe piata

BNR atrage atentia asupra creditelor imobiliare: Exista conditii pentru aparitia unei noi bule pe piata

Banca Nationala atrage atentia asupra vulnerabilitatii in crestere a bancilor din Romania in privinta riscului privind recuperarea creditelor acordate.

In Raportul asupra stabilitatii financiare decembrie 2021, BNR apreciaza ca pandemia de coronavirus a afectat atat capacitatea financiara a populatiei, cat si a firmelor din Romania, iar conditiile nefavorabile ii pot pune pe debitori in incapacitatea de a-si plati ratele la credite.

Astfel, riscul de credit se mentine important la nivelul portofoliului bancar, desi rata creditelor neperformante si-a continuat tendinta de scadere, arata BNR.

In cazul portofoliului de credite acordate populatiei, debitorii care au solicitat amanarea ratelor de plata la credite au un risc de credit mai ridicat, o pondere mai mare dintre acestia avand un grad de indatorare mai insemnat.

BNR identifica vulnerabilitati atat in cazul creditelor de consum, cat si in privinta celor ipotecare.

Creditele de consum                                                                                                                  

Iar analiza matricei de tranzitie si a ratelor de neperformanta arata o deteriorare a capacitatii de plata mai pronuntata in cazul debitorilor cu credite de consum.

Conditiile specifice ale acestor credite impun o monitorizare atenta a acestor debitori pentru identificarea din timp a solutiilor necesare in vederea limitarii pierderilor pentru economie.

Masurile anticiclice ale politicii macroprudentiale implementate inaintea crizei sanitare au contribuit la reducerea presiunilor dinspre cresterea gradului de indatorare si au asigurat un spatiu de manevra mai amplu masurilor necesare in contextul crizei actuale.

Riscul aparitiei unei bule imobiliare

Un alt aspect important, care poate influenta dinamica viitoare a ratei creditelor neperformante, tine de evolutia pietei imobiliare, unde, pe de o parte, segmentul rezidential a inregistrat o accelerare a activitatii, iar, pe de alta parte, piata comerciala a consemnat un recul.

Accelerarea activitatii din piata rezidentiala a fost determinata atat de factori de cerere, cat si de oferta. Dinamica pietei s-a materializat si asupra stocului de credite ipotecare.

In luna septembrie, cresterea, in termeni anuali, a soldului creditelor ipotecare a fost de peste 12 la suta.

In cazul creditarii imobiliare rezidentiale, un segment care poate genera acumularea de vulnerabilitati este cel al imprumuturilor destinate achizitionarii unor locuinte cu scop investitional.

Din punct de vedere al disciplinei la plata, creditele acordate in scop nelocativ au o rata de neperformanta superioara comparativ cu creditele acordate in scop locativ (4,3 la suta fata de 1,4 la suta).

Avand in vedere cresterea importantei creditelor acordate in scop nelocativ (+7 la suta in perioada decembrie 2019-iunie 2021, reprezinta o proportie de 13 la suta din total), rata de neperformanta ridicata a acestora, dar si senzitivitatea crescuta la o depreciere a preturilor imobiliare, BNR urmareste sa actioneze anticiclic pentru acest segment de nisa al creditarii imobiliare.

Prin urmare, se are in vedere implementarea de limite mai reduse cu 10 puncte procentuale ale LTV (echivalent cu o crestere a avansului de 10 puncte procentuale) pentru creditele acordate persoanelor fizice pentru achizitionarea altui imobil decat cel destinat a fi utilizat ca locuinta pentru folosinta proprie.

12,6 mii de companii si-au amanat plata ratelor

In cazul portofoliului de credite acordate companiilor nefinanciare indicatorul a ajuns la 5,8 la suta la finalul lunii august 2021, o reducere de 0,8 puncte procentuale fata de cea mai recenta editie a Raportului, in timp ce in cazul creditelor populatiei acesta a fost de 3,3 la suta (-0,2 puncte procentuale fata de martie 2021).

Incepand cu luna iunie 2020, un numar de 12,6 mii companii au beneficiat de moratoriul public instituit prin OUG nr. 37/2020 si prelungit prin OUG nr. 227/2020. Aceste companii detineau, in mai 2020, credite totale in valoare de 23,9 miliarde lei, reprezentand 20,6 la suta din totalul expunerilor bancare catre companiile nefinanciare.

Aceste firme au inregistrat o deteriorare semnificativa a situatiilor financiare in anul 2020, fiind cele mai afectate de criza sanitara, de restrictiile impuse si de diminuarea cererii, deteriorare ce a fost reflectata prin scaderea indicatorului de sanatate financiara al acestor companii pana in zona de risc.

Evolutia nefavorabila a indicatorului de sanatate a fost determinata de reducerea semnificativa a marjei EBIT si a rotatiei activelor, precum si de cresterea gradului de indatorare.

Regres al retabilitatii capitalurilor

Rentabilitatea capitalurilor pentru aceste companii a inregistrat un regres mult mai important decat cel la nivel agregat sau la nivelul companiilor fara credite suspendate (-7,5 puncte procentuale, fata de -0,7 puncte procentuale, la nivel agregat, si, respectiv, -0,6 puncte procentuale companii cu credite suspendate), in timp ce gradul de indatorare s-a majorat, sensul fiind contrar decat cel inregistrat in cazul companiilor la nivel agregat si a celor fara credite suspendate.

Aceste evolutii arata inca o data necesitatea mentinerii de catre manageri a unei pozitii financiare robuste a firmelor pe care le gestioneaza, construirea de rezerve in perioadele bune pentru a fi utilizate in cazul aparitiei unor evenimente nefavorabile.

Totodata, in conditiile unei accelerari a dinamicii creditului neguvernamental, dar si a persistentei tensiunilor in privinta echilibrelor macroeconomice, cu scopul reducerii si prevenirii cresterii excesive a indatorarii, si, implicit, diminuarii unor potentiale vulnerabilitati ce s-ar putea manifesta din perspectiva riscului de credit, Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) a decis recalibrarea amortizorului anticiclic de capital (CCyB), in sensul cresterii ratei acestuia.

Majorarea ratei amortizorului de la 0 la suta, la 0,5 la suta, se va aplica la 12 luni de la momentul aprobarii, respectiv incepand cu data de 17 octombrie 2022, conform prevederilor cadrului de reglementare european aplicabil.