BNR: Principalele riscuri la adresa sistemului financiar din Româania, în scădere. Care este principala amenințare

BNR: Principalele riscuri la adresa sistemului financiar din Româania, în scădere. Care este principala amenințare

Cele mai mari instituții de credit autohtone au identificat două riscuri ridicate și opt riscuri moderate la adresa sistemului financiar, conform Chestionarului privind riscurile sistemice derulat în septembrie 2021.

Evaluările băncilor reflectă o îmbunătățire pentru majoritatea riscurilor comparativ cu exercițiul anterior, aspect care se reflectă și prin reducerea numărului de riscuri cu caracter ridicat, arată Banca Națională în ultimul Sondaj privind riscurile sistemice, aferent lunii decembrie 2021, publicat pe 31 ianuarie 2022.  

Dezechilibrele macroeconomice stârnesc în continuare îngrijorare

Astfel, băncile care operează în România au încadrat în categoria de riscuri sistemice ridicate următoarele elemente: deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne și  riscul asociat provocărilor la adresa securității cibernetice și inovației financiare.

Similar exercițiului anterior, riscul privind deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne își menține poziția de cel mai semnificativ element generator de risc ridicat, însă atât nivelul curent, precum și ceilalți indicatori de risc au fost evaluați în scădere.

Riscul asociat provocărilor la adresa securității cibernetice și inovației financiare urcă de pe locul patru pe locul trei în harta riscurilor după importanță, dar impactul potențial și dificultatea de gestionare sunt evaluate în scădere.

Probabilitatea de apariție se menține în schimb relativ neschimbată.

Cele mai importante modificări privind nivelul curent al riscurilor se înregistrează în cazul riscului privind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar și al riscului de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental.

În ambele cazuri se remarcă o scădere a probabilității de apariție, care conduce la coborârea cu două locuri în harta riscurilor a riscului legislativ (de pe locul trei pe locul cinci) și trecerea acestuia din categoria de risc sistemic ridicat în cea de risc sistemic moderat, în timp ce riscul de nerambursare se menține pe locul doi în harta riscurilor.

Riscurile la nivel european

La nivel european, condițiile economice îmbunătățite au redus riscurile pe termen scurt la adresa stabilității financiare, însă întreruperile din lanțurile de aprovizionare și creșterea prețurilor la energie generează presiuni asupra inflației și redresării economice, potrivit sursei citate.

În acest context, sunt identificate patru categorii de riscuri: gradul de îndatorare ridicat (în special la nivel suveran) și creșterea puternică pe piețele imobiliare rezidențiale, supraevaluarea activelor asociată cu un risc de corecție dezordonată, persistența provocărilor structurale în sectorul bancar, în ciuda profitabilității îmbunătățite și vulnerabilitatea sectorului nebancar pe fondul riscului de credit, de lichiditate și de durată.

Riscul de nerambursare a creditelor corporative și pierderile bancare s-au dovedit a fi mai mici decât se anticipase anterior, iar preocupările privind sustenabilitatea datoriilor pe termen scurt s-au redus pe fondul condițiilor de finanțare favorabile.

Sunt evaluate în creștere vulnerabilitățile generate de creșterea accelerată a piețelor imobiliare și financiare, de riscurile mai mari asumate de către companiile nebancare și de acumularea datoriei suverane și corporative.

Potrivit BCE, politicile macroprudențiale mai stricte pot reduce din vulnerabilități, în special în ceea ce privește piețele imobiliare, iar consolidarea cadrului de reglementare bancar și nebancar, precum și gestionarea riscurilor climatice vor spori reziliența pe termen lung a sistemului financiar.